Ντόναλντ Τραμπ: Ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών
18/01/2017 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντόναλντ Τραμπ: Ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος, θα είναι ο πρόεδρος με τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Οβάλ Γραφείο. Μια δημοσκόπηση των CNN/ ORC διαπίστωσε ότι η δημοτικότητα του Τραμπ είχε υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και τώρα διαμορφώθηκε σε μόλις 40 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει κατά 44 μονάδες χαμηλότερα από ότι τα ποσοστά έγκρισης του Μπαράκ Ομπάμα όταν έγινε ο πρώτος αφρικανικός Αμερικανός πρόεδρος της Αμερικής τον Ιανουάριο του 2009.

Άλλοι πρόσφατοι πρόεδροι εισήλθαν στον Λευκό Οίκο επίσης με πολύ ισχυρότερα ποσοστά. Ο Μπιλ Κλίντον ορκίστηκε με ένα ρεκόρ αποδοχής 67 τοις εκατό, ενώ ο διάδοχός του, Τζορτζ Μπους, είχε ένα ποσοστό αποδοχής 61 τοις εκατό, παρά την αμφισβητούμενη φύση των εκλογών και το γεγονός ότι τελικά αποφασίστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το CNN αναφέρει ότι ο λόγος μείωσης των ποσοστών του Τραμπ ήταν η ανώμαλη διαδικασία μετάβασης. Περίπου 53 τοις τέλος των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι δηλώσεις και οι ενέργειες του νεοεκλεγέντος Προέδρου μετά τις 8 Νοέμβρη προκάλεσαν λιγότερο εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να χειριστεί την προεδρία. Οι ερωτηθέντες είναι χωρισμένοι -σε ποσοστά 48-48%- σχετικά με το εάν ο Τραμπ θα είναι καλός ή κακός πρόεδρος.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση, των Washington Post-ABC News, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θα είναι ο λιγότερο δημοφιλής νέος Πρόεδρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα είναι σε θέση να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας.

Ο Τραμπ έσπευσε να απορρίψει τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων. Όπως έγραψε στο Twitter την Τρίτη το πρωί: "Οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις των εκλογών, και έκαναν τόσο λάθος, κάνουν τώρα δημοσκοπήσεις για τα ποσοστό αποδοχής. Είναι στημένες, ακριβώς όπως πριν".

independent.co.uk