Νέο μέτωπο Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα
14/04/2017 15:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο μέτωπο Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή και προειδοποίησε ότι το καθεστώς θα προβεί σε πυρηνική δοκιμή όταν το κρίνει σκόπιμο, ενώ η Κίνα απηύθυνε έκκληση προς την Ουάσιγκτον να μην χρησιμοποιήσει προληπτική στρατιωτική δράση. Σε μια συνέντευξη στο Associated Press στην Πιονγκγιάνγκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ-ριόλ είπε ότι τα "επιθετικά" tweets του Τραμπ που στρέφονται κατά του καθεστώτος "δημιουργούν το πρόβλημα", προσθέτοντας ότι η εντεινόμενη κρίση στη χερσόνησο τώρα κλειδωμένη σε ένα « φαύλος κύκλος". Ο Χαν προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα "δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια" στην περίπτωση προληπτικής επίθεσης των ΗΠΑ.

Η Κίνα εξέφρασε ένσταση κατά της στρατιωτικής δράσης στη Βόρεια Κορέα πριν από την αναμενόμενη έκτη πυρηνική δοκιμή το Σάββατο, για τον εορτασμό της γέννησης του ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Μιλώντας στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουανγκ Γι, είπε ότι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μια κρίση. " Η στρατιωτική δύναμη δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα", είπε, σύμφωνα με το Reuters. "Όποιος προκαλεί την κατάσταση, όποιος συνεχίζει να δημιουργεί πρόβλημα με αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη".
Μιλώντας στο Πεκίνο την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σανγκ δήλωσε ότι η Κίνα είχε σημειώσει τις δηλώσεις που προέρχονται από την Πιονγιάνγκ και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας. Ο Γκενγκ είπε ότι η Κίνα καλεί "'όλα τα μέρη" να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω "μια πολύ ευαίσθητη και περίπλοκη κατάσταση". "Τέτοιες ενέργειες θα ήταν πολύ επικίνδυνες και πολύ ανεύθυνες", προειδοποίησε.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται να αψηφήσει τον Ντόναλντ Τραμπ με τη εκτόξευση πυραύλου ή πυρηνικής δοκιμής που θα συμπέσει με την λεγόμενη Ημέρα του Ήλιου στις 15 Απριλίου. Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι έχουν φτάσει στην Πιονγκγιάνγκ για την κάλυψη των εορτασμών της 105ης επετείου από τη γέννηση του Κιμ, αλλά δεν έχει χορηγηθεί πρόσβαση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Γράφοντας στους "Global Times", ένα ταμπλόιντ που ελέγχει το κομμουνιστικό κόμμα, ένας κινέζος επιστήμονας προέτρεψε τον Τραμπ να μην διεξάγει μια εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της Βόρειας Κορέας ανάλογη με της Συρίας. "Η Βόρεια Κορέα δεν είναι Συρία. Μπορεί να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με πυρηνικά όπλα" αναφέρει ο Λι Τζιανσένγ, από το Πανεπιστήμιο Λιαονίνγκ στη βορειοανατολική Κίνα. "Εάν οι ΗΠΑ διεξάγουν ένα προληπτικό χτύπημα στη Βόρεια Κορέα, η Πιονγιάνγκ θα επιτεθεί στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και στις δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στις δύο χώρες", προειδοποίησε ο Λι. "Επιπλέον, ο πόλεμος δεν θα είναι μία μοναδική επίθεση, αλλά μια παρατεταμένη επίθεση, η οποία θα απαιτήσει πολλή ενέργεια από τις χώρες που συμμετέχουν". "Υπό τις παρούσες συνθήκες, εξακολουθεί να είναι χαμηλή η πιθανότητα οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν έναν πόλεμο στη χερσόνησο", πρόσθεσε ο Λι. "Ωστόσο, λόγω του απρόβλεπτου του Τραμπ, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πολιτική του για την περιοχή".

Την Πέμπτη ο Τραμπ, ο οποίος έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα, σύμμαχό του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κίνα ήταν τώρα έτοιμη να δράσει. "Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, στο ότι η Κίνα θα ασχοληθεί σωστά με τη Βόρεια Κορέα. Αν δεν είναι σε θέση να το πράξει, οι ΗΠΑ, με τους συμμάχους της θα το κάνουν!" έγραψε στο Twitter. Ωστόσο, παρά τα σημάδια για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι ειδικοί αμφιβάλουν αν η σχέση είναι αρκετά ανθεκτική για οριστική συνεργασία στο θέμα της Βόρειας Κορέας. Ο Steven Weber, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, λέει: "Αν θέλετε αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για το πώς να διαχειριστείτε την άλλη πλευρά της κατάρρευσης - και αυτό απαιτεί μια μακροπρόθεσμη συνεργατική σχέση μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων για να βεβαιωθούν πως ό,τι και αν συμβεί και όποια ανασυγκρότηση προκύψει, είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές". "Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά στο σημείο όπου η μία πλευρά εμπιστεύεται την άλλη τόσο ώστε να μπορεί να στηρίξει και να διατηρήσει αυτό το είδος της σχέσης για μακρά χρονική περίοδο".
Η αύξηση των εντάσεων ήρθε πριν από την άφιξη στη Νότια Κορέα την Κυριακή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσης την Ιαπωνία, έναν άλλο βασικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον στην περιοχή, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εν όψει του ταξιδιού, ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου είπε: "Θα υπάρξει διαβούλευση με τη Δημοκρατία της Κορέας για τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και του πυρηνικού της προγράμματος".

Η Σεούλ και το Τόκιο θεωρείται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από μία αντεπίθεση της Βόρειας Κορέας σε μία έστω και προληπτική επίθεση από τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι σε θέση να επιτεθεί στη χώρα με πύραυλο φορτωμένο με το αέριο νεύρων σαρίν - την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε σε μια θανάσιμη επίθεση στο μετρό του Τόκιο από μια ιαπωνική εσχατολογική οργάνωση το 1995.

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει ξαναρχίσει τη χρήση τακτικών εκφοβισμού του ψυχρού πολέμου, εκπέμποντας έναν ανεξιχνίαστο κώδικα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία με τους κατασκόπους της στη Νότια. Ραδιοφωνικές εκπομπές οι οποίες περιέχουν έναν συνδυασμό από μυστηριώδεις τυχαίους αριθμούς μεταδόθηκαν στη Νότια Κορέα, την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ορισμένοι ειδικοί στη Νότια Κορέα δήλωσαν ότι η χρήση των ραδιοφωνικών εκπομπών - ένα κοινό μέσο την για να δίνονται διαταγές σε πράκτορες κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου- ήταν ξεπερασμένη και θα μπορούσε, αντί να αυξήσει τις εντάσεις. Το κρατικό ραδιόφωνο της Πιονγκγιάνγκ άρχισε να εκπέμπει τα μηνύματα νωρίς την Παρασκευή, με έναν εκφωνητή να διαβάζει μια σειρά από αριθμούς και αριθμούς σελίδων. Ο εκφωνητής αναφέρθηκε στους αριθμούς ως "επανάληψη των πρωτοβάθμιων μαθημάτων πληροφορικής της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο, για Νο 27 παράγοντες πρακτόρων", σύμφωνα με το Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα σταμάτησε τις μεταδόσεις των κρυπτογραφημένων αριθμών όταν οι εντάσεις με τη Νότια Κορέα υποχώρησαν, μετά από μια ιστορική σύνοδο μεταξύ των δύο χωρών το 2000. Η επανάληψη τους τον περασμένο Ιούνιο θεωρείται ως μια αντανάκλαση του πόσο πολύ οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Το Yonhap ανέφερε ότι το ραδιόφωνο της Πιονγκγιάνγκ είχε κάνει 32 τέτοιες εκπομπές από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, με πιο πρόσφατη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Καθώς οι πράκτορες της Νότιας Κορέας είναι πλέον σε θέση να επικοινωνούν με τους χειριστές τους μέσω του διαδικτύου, η χρήση των αριθμών, η οποία στη συνέχεια αποκρυπτογραφείται χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο αναφοράς, φαίνεται ξεπερασμένη.

theguardian.com