Νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ο Τραμπ
21/09/2017 21:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις την Πέμπτη, οι οποίες διευρύνουν τη μαύρη λίστα των ανθρώπων και των οντοτήτων που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ναυτιλίας και εμπορίου, ενισχύοντας περαιτέρω την πίεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τραμπ δεν κατηγόρησε τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας, την Κίνα, και επαίνεσε την κεντρική τράπεζα επειδή διέταξε τις κινεζικές τράπεζες να σταματήσουν να κάνουν συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ αντιστάθηκε στις διεθνείς πιέσεις, διεξάγοντας την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή στις 3 Σεπτεμβρίου και εκτοξεύοντας πολυάριθμους πυραύλους φέτος, συμπεριλαμβανομένων δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και δύο ακόμα πυραύλων που πέταξαν πάνω από την Ιαπωνία.

"Σήμερα ανακοινώνω μια νέα εκτελεστική εντολή που μόλις υπογράφηκε, η οποία επεκτείνει σημαντικά την εξουσία μας για να στοχεύσουμε μεμονωμένες εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν και διευκολύνουν το εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Τραμπ πριν από ένα γεύμα με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. "Η νέα μας εκτελεστική εντολή θα διακόψει τις πηγές εσόδων που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη των πιο θανατηφόρων όπλων που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα". Ο Τραμπ ανέφερε ότι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα της Βόρειας Κορέας, η αλιεία, η τεχνολογία των πληροφοριών και οι βιομηχανίες μεταποίησης ήταν μεταξύ εκείνων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να στοχεύσουν. Είπε ότι η εντολή ενίσχυσε την εξουσία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να στοχεύσει εκείνους που διεξάγουν "σημαντικό εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας με τη Βόρεια Κορέα".

"Για πολύ καιρό η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να καταχραστεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων και πυραύλων", δήλωσε ο Τραμπ. Ο Τραμπ δεν ανέφερε το εμπόριο πετρελαίου του Πιονγκγιάνγκ. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας είπε στις τράπεζες να εφαρμόσουν αυστηρά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε ομόφωνα εννέα γύρους κυρώσεων στη Βόρειο Κορέα από το 2006, τον τελευταίο νωρίτερα αυτό το μήνα, για τον περιορισμό των αποθεμάτων καυσίμων στο απομονωμένο κράτος.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν, ο οποίος συνεδρίασε με τον Τραμπ και τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους, δήλωσε ότι η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ προς την Πιονγκγιάνγκ στην ομιλία του στην Τρίτη "θα βοηθήσει επίσης να αλλάξει η Βόρεια Κορέα".

Ο Τραμπ προειδοποίησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη δήλωσή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν απειληθούν, θα "καταστρέψουν εντελώς" τη χώρα των 26 εκατομμυρίων κατοίκων. Ήταν η πιο άμεση στρατιωτική απειλή του Τραμπ για επίθεση στη Βόρεια Κορέα και η τελευταία έκφραση ανησυχίας για την επανειλημμένη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ πάνω από την Ιαπωνία και για τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας παρομοίασε τον Τραμπ με ένα "σκυλί που γαβγίζει" ως απάντηση.

Την Πέμπτη, ο Μουν δήλωσε ότι χρειάζονται κυρώσεις για να φέρουν την Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να την αναγκάσουν να παραιτηθεί από τα πυρηνικά της, αλλά η Σεούλ δεν επιδιώκει την κατάρρευση της Βόρειας Κορέας. "Όλες οι προσπάθειές μας είναι για να αποτρέψουμε τον πόλεμο και να διατηρήσουμε την ειρήνη", δήλωσε ο Μουν στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είπε ότι το πυρηνικό ζήτημα της Πιονγκγιάνγκ "πρέπει να αντιμετωπιστεί σταθερά, ώστε οι εντάσεις να μην γίνουν υπερβολικά έντονες και οι τυχαίες στρατιωτικές συγκρούσεις να μην καταστρέψουν την ειρήνη". Ο Μουν είπε ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν αυστηρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα και να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση νέων προκλήσεων από την Πιονγκγιάνγκ.

Στη Γενεύη, η Βόρεια Κορέα δήλωσε στην επιτροπή δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα έθεταν σε κίνδυνο την επιβίωση των παιδιών στη χώρα.

Σχέδιο βοήθειας

Η Νότια Κορέα ενέκρινε σχέδιο την Πέμπτη για να στείλει βοήθεια ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Κορέα, καθώς η Κίνα προειδοποίησε ότι η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας θα γινόταν πιο σοβαρή. Την τελευταία φορά που η Ν. Κορέα είχε στείλει βοήθεια προς τη Βόρεια ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 μέσω του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) υπό την πρώην Πρόεδρο Παρκ Γκεούν-χίε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα είναι τεχνικά ακόμα σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα επειδή η κορεατική σύγκρουση του 1950-53 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης. Η Β. Κορέα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα, ότι σκοπεύουν να εισβάλουν και ότι απειλούν τακτικά να την καταστρέψουν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουσίν προειδοποίησε την Κίνα ότι αν δεν ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον θα "επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις σε αυτές και θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό και διεθνές σύστημα δολαρίου". Τον περασμένο μήνα, η διοίκηση Τραμπ έβαλε στη μαύρη λίστα 16 εταιρείες από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη και άτομα, για διαπραγμάτευση με απαγορευμένες οντότητες της Βορείου Κορέας, σε τομείς του άνθρακα, του πετρελαίου και των μετάλλων μεταξύ άλλων. Ωστόσο, δεν επέβαλε κυρώσεις στις κινεζικές τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ επιτρέπουν το διεθνές εμπόριο της Βόρειας Κορέας, συχνά με ξέπλυμα κεφαλαίων μέσω των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν "κάποιες ενδείξεις" ότι οι κυρώσεις αρχίζουν να προκαλούν έλλειψη καυσίμων στη Βόρεια Κορέα.

reuters.com