Νέες αποκαλύψει υποσχέθηκε ο Ασάνζ
04/10/2016 15:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέες αποκαλύψει υποσχέθηκε ο Ασάνζ

Ένα εκατομμύριο έγγραφα που θα αφορούν τρεις κυβερνήσεις και τις αμερικανικές εκλογές υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Ασάνζ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε υποστηρικτές του στο Βερολίνο μέσω βιντεοδιάσκεψης με την ευκαιρία τα δέκα χρόνια λειτουργίας του WikiLeaks, αρνήθηκε ότι η διαρροή των εγγράφων που σχετίζονται με τις αμερικανικές εκλογές έχει στόχο να βλάψει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι έχουν παρερμηνευθεί οι δηλώσεις του για το θέμα.

"Όλα τα έγγραφα που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές θα δημοσιοποιηθούν πριν από την 8η Νοεμβρίου", υποσχέθηκε. Μία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουλίου, ο ιστότοπος WikiLeaks είχε δημοσιοποιήσει περίπου 20.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος, τα οποία αποκάλυπταν την ευνοϊκή στάση των αξιωματούχων του προς το πρόσωπο της Κλίντον. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ασάνζ, ο WikiLeaks είναι στόχος ενός κυνηγιού μαγισσών που ενορχηστρώνεται κυρίως από την Κλίντον, το οποίο παρομοίασε με τις διώξεις κατά των Αμερικανών κομμουνιστών τη δεκαετία του 1950 κυρίως από τον βουλευτή Τζόζεφ Μακάρθι.

Ο WikiLeaks "θα συνεχίσει τις δημοσιοποιήσεις για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη μακαρθική πίεση στις ΗΠΑ, κυρίως από την πλευρά της Χίλαρι Κλίντον και των σύμμαχων της", τόνισε ο Ασάνζ. Υποσχέθηκε επίσης ότι τις δέκα επόμενες εβδομάδες θα γίνουν αποκαλύψεις "για τον πόλεμο, τα όπλα, το πετρέλαιο, την Google και τη μαζική παρακολούθηση". Η μόνη διευκρίνιση που έδωσε είναι ότι τα έγγραφα που θα δημοσιοποιηθούν αφορούν τρεις μεγάλους οργανισμούς και τρία διαφορετικά κράτη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και χρηματοδότησης του ιστότοπου, σημειώνοντας ότι σύντομα θα μπορούν να γίνουν εγγραφές μελών. Ο WikiLeaks επιθυμεί να επεκτείνει το έργο του και πέρα από τους 100 δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται ήδη, όπως εξήγησε.

Όσον αφορά το προσωπικό του ζήτημα, καθώς βρίσκεται "φυλακισμένος" στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το Brexit περιπλέκει την κατάσταση, καθώς θα περιορίσει τη δυνατότητά του να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

reuters.com