Νέα πρόκληση των Σκοπίων: Βαφτίζουν... παλάτι «Αλέξανδος ο Μακεδόνας» το αρχαιολογικό τους μουσείο
04/11/2015 11:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα πρόκληση των Σκοπίων: Βαφτίζουν... παλάτι «Αλέξανδος ο Μακεδόνας» το αρχαιολογικό τους μουσείο

Σε Παλάτι "Αλέξανδρος ο Μακεδόνας" ("Alexander of Macedon" Palace) μετονομάσθηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Στο κτίριο του μουσείου τοποθετήθηκαν πλακέτες στη γλώσσα της ΠΓΔΜ και στα αγγλικά, στις οποίες αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού».

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι "Σκόπια 2014" (ή "σχέδιο εξαρχαϊσμού" κατά τους επικριτές του) και το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και την τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) ο οποίος διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.

Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα. Στο νέο μουσείο εκτίθενται και δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γ.Α.Τ. 24-9-2015 avatar
  Γ.Α.Τ. 24-9-2015 04/11/2015 13:46:11

  Ο μεγαλοϊδεατισμός τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο και σίγουρα και αυτό του γελοίου.
  Δίπλα σε αυτό το πανέμορφο γεφύρι έχτισαν αυτό το εξάμβλωμα για μουσείο.
  Θέλουν τη δική μας Ιστορία και τους δικούς μας προγόνους για δικούς τους,αλλά το κάλλος,την ευαισθησία,το χάρισμα και το ταλέντο δεν μπορούν με τίποτα να τα οικειοποιηθούν,γιατί ΕΛΛΗΝΑΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ γεννιέσαι,δεν γίνεσαι...
  Παρά ταύτα,περιμένουμε τις αυτονόητα σφοδρές αντιδράσεις από την ''ελληνική'' Κυβέρνηση.

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 04/11/2015 14:37:31

  Δεν φταίνε οι Σκοπιανοί που προσπαθούν ανοήτως και άγαρμπα να παραχαράξουνε την Ιστορία και να τη διαμορφώσουν σύμφωνα με τους ασεβείς τους πόθους, αλλά οι ...σοφοί και διαβασμένοι ΔυτικοΕυρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες, που δεν τους απαντούν καταλλήλως με στοιχεία, αποδείξεις και ντοκουμένα, ώστε να τελειώσει αυτό το κακόγουστο παραμυθάκι. Η φαρσοκωμωδία, απαιτεί και την ύπαρξη χειροκροτούντος κοινού για να συνεχίζεται.
  Κι επειδή μεγάλη ανοχή-αποδοχή παρατηρείται παγκοσμίως στις ανιστόρητες αιτιάσεις τους, καταντά εντελώς ύποπτη, μεθοδευμένη και πιθανότατα υποκινούμενη κι η εμμονή τους....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.