Νέα ποσοστά ρεκόρ για το ακροδεξιό AFD
23/09/2016 20:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα ποσοστά ρεκόρ για το ακροδεξιό AFD

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) θα κερδίσει το 16 τοις εκατό των ψήφων εάν διεξαγόταν εθνικές βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, το υψηλότερο επίπεδο του κόμματος σε μια δημοσκόπηση σε ολόκληρη τη χώρα από τη δημιουργία του το 2013, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Το κόμμα κατά των μεταναστών κέρδισε δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση στις αρχές του Σεπτεμβρίου και θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, ξεπερνώντας τους Πράσινους και την Αριστερά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Infratest DIMAP για το τηλεοπτικό κανάλι ARD.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι εταίροι του συνασπισμού τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχασαν μία μονάδα από την αρχή του μήνα. Η δημοσκόπηση δίνει στο CDU 32 τοις εκατό των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και 22 τοις εκατό στο SPD.

Η Infratest DIMAP ρώτησε 1.018 Γερμανούς ενήλικες μέσω τηλεφώνου, από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Το AFD ξεπέρασε το κόμμα της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές για πρώτη φορά στο βορειοανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας νωρίτερα αυτό το μήνα, και σημείωσε 14,2 τοις εκατό στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Βερολίνο. Πλέον έχει έδρες σε 10 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Ένας πολιτικός του AFD που εξελέγη στο Βερολίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα καθίσει στις έδρες του κόμματος, αλλά ως ανεξάρτητος, όταν γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομάδα μπορεί να τον αποκλείσει. Ο Κάι Νερστχάιμερ ήταν μέλος της γερμανικής Defense League, μιας οργάνωσης υπό κρατική επιτήρηση για τον δεξιό εξτρεμισμό και την ισλαμοφοβία που εξέφραζε μέχρι το 2012, ενώ δημοσίευε σχόλια στο Facebook που δόξαζαν το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας και χαρακτηρίζαν τους πρόσφυγες "αηδιαστικά σκουλήκια," έγραψε η Süddeutsche Zeitung.

politico.eu