Νέα ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας: Ακυρώθηκε ομιλία Τούρκου υπουργού σε γερμανική πόλη
02/03/2017 21:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας: Ακυρώθηκε ομιλία Τούρκου υπουργού σε γερμανική πόλη

Η ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις παραμένει... Ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία κλήθηκε για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά από την ακύρωση ομιλίας του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στην γερμανική πόλη Γκαγκενάου. Η πόλη αυτή στη νοτιοδυτική Γερμανία ανακάλεσε σήμερα την άδεια για την πραγματοποίηση εκδήλωσης κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επρόκειτο να εκφωνήσει λόγο προς οπαδούς του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με την αιτιολογία πως ο χώρος που είχε προβλεφθεί για την εκδήλωση ήταν πολύ μικρός για το πλήθος που αναμενόταν να συγκεντρωθεί.

Τα σχέδια του Μποζντάγ να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του «ναι» στο δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών της τουρκικής προεδρίας έχουν προκαλέσει επικρίσεις στη Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί έχουν εξοργιστεί από τη σύλληψη στην Άγκυρα ενός τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου που εργάζεται για την εφημερίδα Die Welt.

Σε δήλωση που έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της, η πόλη Γκάγκεναου αναφέρει πως δεν γνωρίζει αν το παράρτημα της Ένωσης Ευρωπαιο-Τούρκων Δημοκρατών (UETD) θα μεταφέρει τώρα την εκδήλωση σε άλλον χώρο. Αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε ότι εξεπλάγη από την είδηση και ότι αναζητεί άλλον χώρο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του Τούρκου υπουργού που σε… αντίποινα ακύρωσε την συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του και ανακοίνωσε ότι επισπεύδει το ταξίδι της επιστροφής του στην Τουρκία.

«Αντιδημοκρατικές διαδικασίες, όπως η ακύρωση της ομιλίας μου, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το χώρο που είχε επιλεγεί είναι απαράδεκτες» είπε ο Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

imerisia.gr