Νέα διπλωματική διένεξη Ιταλίας - Μάλτας για το μεταναστευτικό
17/08/2018 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα διπλωματική διένεξη Ιταλίας - Μάλτας για το μεταναστευτικό

Νέα διπλωματική διένεξη ξέσπασε ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα την Πέμπτη, με αφορμή το ποια χώρα όφειλε να αναλάβει την ευθύνη για μια ομάδα 171 μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση στη Βαλέτα τόνισε ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν τη βοήθεια των αρχών της Μάλτας, που παρακολουθούσαν το πλοίο ενόσω διερχόταν από την περιοχή ευθύνης τους ως προς τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κι επέμειναν ότι θέλουν να κατευθυνθούν στην Ιταλία.

Οι μετανάστες εντέλει παραλήφθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε σε οργισμένη ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες αντιμετώπιζε «κίνδυνο» ενώ βρισκόταν στα μαλτέζικα ύδατα αλλά παραταύτα «συνοδεύτηκε» από τις μαλτέζικες αρχές ως τα ιταλικά χωρικά ύδατα.

«Ζήτησα από το ιταλικό πλοίο (σ.σ. της ακτοφυλακής) να έλθει σε επαφή με τις μαλτέζικες αρχές (...) ώστε να διαθέσουν ένα λιμάνι για να αποβιβαστούν» οι μετανάστες, πρόσθεσε.

«Αφού έχει υποδεχθεί 700.000 μετανάστες που έφθασαν διά θαλάσσης μέσα σε μερικά χρόνια, θεωρώ ότι η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της και επίσης το καθήκον και των άλλων» ευρωπαίων, συμπλήρωσε σε επιθετικό τόνο ο Σαλβίνι.

Όμως η Βαλέτα τον διέψευσε, αντιτείνοντας ότι το πλεούμενο δεν κινδύνευε, οι μετανάστες δεν ζήτησαν βοήθεια κι είχαν δικαίωμα να διέλθουν από τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα. Επίσης δημοσιοποίησε μια εικόνα στην οποία καταγράφεται η θέση του πλεούμενου κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ