Μυστική έκθεση δείχνει πόσο άσχημα χειρίστηκαν οι αρχές του Βελγίου το ISIS
05/01/2017 19:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μυστική έκθεση δείχνει πόσο άσχημα χειρίστηκαν οι αρχές του Βελγίου το ISIS

Η βελγική αστυνομία είχε πολλές πιθανότητες να ξεσκεπάσει τον τρομοκρατικό πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που αργότερα πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που εκπονήθηκε για το Κοινοβούλιο του Βελγίου. Απέτυχε σε όλες.

Στις αρχές του 2015, η αστυνομία των Βρυξελλών σταμάτησε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μπραχιμ Αμπντεσλάμ, αργότερα ένας από τους δράστες του Παρισιού, και τον συνέλαβε για κατοχή ναρκωτικών. Εκείνη την εποχή, ο Μπραχίμ ήταν σε λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών. Κουβαλούσε ένα φυλλάδιο σχετικά με τη "γονική συναίνεση για την τζιχάντ". Η αστυνομία βρήκε μια μονάδα USB κρυμμένη πίσω από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του. Τον άφησαν να φύγει μετά από σύντομη ανάκριση. Οι αρχές απέτυχαν να αναλύσουν τα στοιχεία που βρήκαν και άλλα ηλεκτρονικά που κατασχέθηκαν μετά τον έλεγχο για ναρκωτικά σε ένα διαμέρισμα που ο Μπραχίμ μοιραζόταν με τον μικρότερο αδελφό του, που συμμετείχε επίσης στις επιθέσεις, Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Επίσης δεν πρόσεξε μία ακόμα λεπτομέρεια: η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους έδωσε ο ύποπτος, s_orry@hotmail.com, ήταν ψεύτικη.

Το περιστατικό, λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, παρουσιάζονται στην κοινοβουλευτική έκθεση που εκπονήθηκε από τον Comité P, έναν οργανισμό ελέγχου πρώην αστυνομικών και δικαστικών αξιωματούχων της βελγικής αστυνομίας στον απόηχο των δίδυμων επιθέσεων. Η 82σελιδη έκθεση, την οποία έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal, ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο και δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η ευρωπαϊκή αστυνομία ματαίωσε πολλούς επίδοξους τρομοκράτες κατά τα τελευταία χρόνια. Σε πολλές από τις μεγάλες επιθέσεις που συνέβησαν, οι ριζοσπαστικές τάσεις των τρομοκρατών ήταν γνωστές στην αστυνομία, η οποία απέτυχε να τις σταματήσει. Οι γερμανικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες επικρίσεις για την αποτυχία να εξουδετερώσουν τον ύποπτο για την επίθεση με φορτηγό του Δεκεμβρίου. Ο Τυνήσιος μετανάστης, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο ημέρες μετά την επίθεση, ήταν γνωστό ότι είχε σχέσεις ριζοσπαστικές ομάδες και είχε διαταχθεί να απελαθεί.

Η βελγική έκθεση αποκαλύπτει ότι η αστυνομία είχε πληροφορίες πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών που έδειχναν ότι οι αδελφοί Αμπντεσλάμ είχαν σχέσεις με άλλους υπόπτους τρομοκράτες, ότι ο Μπραχίμ δεν ανακρίθηκε μετά από πολλαπλές παραβάσεις του νόμου, παρότι ήταν σε μια λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών και ότι η αστυνομία δεν έδωσε συνέχεια, όταν ο Σαλάχ άλλαξε την εικόνα του προφίλ του στα social media με τη σημαία του ISIS.

Η έκθεση της Comité P, μαζί με άλλα επίσημα έγγραφα και συνεντεύξεις με αξιωματούχους, αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο οι βελγικές αρχές απέτυχαν, αγνοώντας στοιχεία από πληροφοριοδότες, παραλείποντας να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ειδοποιήσεις από άλλες χώρες και με τον κακό συντονισμό μεταξύ των τμημάτων επιβολής του νόμου. Μέλη του κυττάρου του ISIS άφησαν επίσης και οικονομικά ίχνη, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών εμβασμάτων και συναλλαγών ενοικίασης αυτοκινήτων. Οι ερευνητές του Βελγίου ήταν σε θέση να ανακατασκευάσουν κάποια από αυτές μόνο μετά το γεγονός.

Η βελγική αστυνομία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτείται και πιέζεται υπερβολικά.

Εννέα μήνες μετά τη σύλληψη για νακρκωτικά, ο 31χρονος Μπραχίμ, ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που σκότωσαν περισσότερους από 130 ανθρώπους στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, ήταν νεκρός. Ο αδελφός του Σαλάχ, ένας βασικός συντονιστής της επίθεσης που είχε μεταφέρει πολλούς από τους τρομοκράτες στο Παρίσι από τη Συρία, καταζητούνταν και συνελήφθη τον Μάρτιο, λίγο πριν από τις επιθέσεις των Βρυξελλών που άφησαν 32 νεκρούς. Ο 27χρονος Σαλάχ κρατείται στη Γαλλία εν αναμονή της δίκης. Είναι χωρίς δικηγόρο, αφού η υπεράσπισή του τον εγκατέλειψε τον Οκτώβριο. Η γαλλική εισαγγελία είπε ότι ο Σαλάχ παραδέχθηκε ότι ήθελε να ανατιναχθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Η κατάσταση συναγερμού του Βελγίου παραμένει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και στρατιώτες συνεχίζουν να αναπτύσσονται στους δρόμους. Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υπόπτους από το Μάρτιο, ορισμένοι εκ των οποίων κατηγορούνται ότι οργάνωναν επιθέσεις. Η έκθεση της Comité P και άλλα έγγραφα παρουσιάζουν τον μηχανισμό ασφαλείας του Βελγίου ως υποχρηματοδοτούμενο και δυσλειτουργικό. Τα όργανα επιβολής του νόμου, χωρίς καμία ιεραρχία, χωρίζονται σε διάφορες περιοχές, με διαφορετικές γλώσσες: ολλανδικά στα βόρεια και γαλλικά στο νότο. Η ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία διαθέτει μονάδα αντιτρομοκρατίας, βασίζεται σε παρωχημένα συστήματα υπολογιστών από το 1985, όπως κατέθεσε η αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας Κατρίν ντε Μπόλε τον Οκτώβριο.

wsj.com