Μπούντεσταγκ: Απομακρύνεται από την Ευρώπη η Τουρκία - Να παγώσει η προενταξιακή βοήθεια
22/07/2016 12:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπούντεσταγκ: Απομακρύνεται από την Ευρώπη η Τουρκία - Να παγώσει η προενταξιακή βοήθεια

Συνεχίζονται οι σφοδρές επικρίσεις υψηλόβαθμων Γερμανών πολιτικών κατά της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε σήμερα ότι ο, προσχεδιασμένος, περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο αντιπρόεδρος της Μπούντεστακκ Γιοχάνες Ζινγκχάμερ επέμεινε ότι πρέπει να παγώσει η λεγόμενη «προενταξιακή» οικονομική βοήθεια της Ε.Ε.

«H Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα οποία είναι ρητά δεσμευμένη ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung. Πρέπει να αναμένει κανείς ότι ο από μηνών παρατηρούμενος περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του τύπου και η άρση της ασυλίας των βουλευτών δικαιωμάτων, θα συνεχισθεί. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι κατά τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη (CDU) οι μαζικές συλλήψεις και οι απολύσεις «οι οποίες είναι ορατό ότι πρέπει να ήταν προετοιμασμένες από πολύ καιρό»

«Εμπαιγμό» της Ευρώπης αποτελεί η λεγόμενη «προενταξιακή» βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία κατά τον αντιπρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Γιοχάνες Ζινγκχάμερ, οποίος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ζητά το άμεσο πάγωμά της.

Σε τελευταία ανάλυση, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα αυταρχικό καθεστώς και επομένως η βοήθεια είναι «αποδεδειγμένα εντελώς ατελέσφορη», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός στην εφημερίδα του Μονάχου.

Σε θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του Τύπου και οι αρχές του κράτους δικαίου «γίνεται στην Τουρκία μετατόπιση τεκτονικών πλακών», τόνισε ο βαυαρός πολιτικός. Επομένως, απαιτείται η άμεση επανεξέταση της βοήθειας αυτής, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση μεταξύ άλλων θεμάτων τα οποία άπτονται «της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών και του κράτους δικαίου».

Σημειωτέον ότι εκ των 4,8 δις ευρώ της λεγόμενης "προενταξιακής" οικονομικής βοήθειας την οποία έχει λάβει η Τουρκία από την Ε.Ε., η Γερμανία κατέβαλε το 1 δισεκατομμύριο. Μέχρι το 2020, έχει προγραμματιστεί η καταβολή άλλων 4,45 δισ. ευρώ της εν λόγω βοήθειας.

imerisia.gr