«Μπλόκο» Σουλτς στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες
11/05/2016 21:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μπλόκο» Σουλτς στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

«Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Εζεμέν Μπαζκίρ, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ύστερα από 45λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών.

Ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και υποστήριξε ότι με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία.

«Η διαφωνία με την ΕΕ για τις βίζες έρχεται σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μπαζκίρ, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς, ότι το ΕΚ σταματά τη διαδικασία για την κατάργηση των θεωρήσεων.

«Έρχομαι εδώ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή», αναγνώρισε ο υπουργός. «Όλες οι συμφωνίες που έχουμε πετύχει έως τα τώρα, με καλή τη πίστη, καλή θέληση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και παίρνοντας πολιτικά ρίσκα, βρίσκονται σήμερα σε πολύ επικίνδυνες στιγμές» τόνισε.

Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ είναι για να δούμε τις δυσκολίες, εάν υπάρχουν τρόποι να εξέλθουμε από αυτές και να πετύχουμε το πιο σημαντικό θέμα για τις βίζες.

Για τον Τούρκο υπουργό υπάρχει ένα θέμα «παρανόησης» σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

«Η Τουρκία εργάσθηκε πολύ σκληρά για να καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις. Τα προβλήματα είναι πολιτικά και όχι μαθηματικά» υπογράμμισε υπονοώντας ότι δεν είναι θέμα 72 προϋποθέσεων αλλά των 5 που απομένουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν «πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ερμηνευθούν οι προσδοκίες». Στο δε θέμα για τις βίζες, κατά την άποψή του είναι η πολιτική ερμηνεία η πιο σημαντική και σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία, «η Τουρκία πληροί επαρκώς τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει το Κοινοβούλιο τη διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεδομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν γίνει τελευταία στη χώρα, «είναι εντελώς αδύνατες οι όποιες αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο», γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη ασφάλειας για τους πολίτες της.

Σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ευρώπης, ο υπουργός σημείωσε ότι στην Τουρκία η κυβέρνηση είναι καινούργια και ο χρόνος φεύγει πολύ γρήγορα, ο δε ερχομός του στο Στρασβούργο στοχεύει στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο πολύ σημαντικό θέμα των θεωρήσεων.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν η δυσκολία με την Τουρκία μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη χρόνου για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καθορισθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

imerisia.gr