Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τον αυταρχισμό
24/10/2018 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τον αυταρχισμό

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η δημόσια εικόνα του οποίου έχει δεχθεί πλήγμα εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι, κατέγραψε μια θεαματική ανοδική πορεία σηματοδοτημένη από κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σ' αυτή την υπερσυντηρητική χώρα, αλλά και από ενέργειες καταστολής που καταγγέλλονται ως αυταρχισμός.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, πέρα από επικερδή συμβόλαια, έχει στοιχηματίσει πολύ πάνω του όσον αφορά τη στρατηγική του με στόχο την προσέγγιση του Ριάντ με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, δήλωσε πως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είναι αναμιγμένος στον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου και αντιπολιτευόμενου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτός που επονομάζουν MBS, ο νεαρός «βασιλιάς εν αναμονή» της ισχυρότερης πετρελαϊκής μοναρχίας του Κόλπου, κατέβαλε άοκνες προσπάθειες να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές προβάλλοντας την εικόνα μιας «ανοικτής» και «μετριοπαθούς» Σαουδικής Αραβίας με στόχο να οικοδομήσει μια οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τον μαύρο χρυσό.

Από το 2015, παραμέρισε τους αντιπάλους του για να σταθεροποιήσει την εξουσία του και δεν δίστασε να διατάξει εκατοντάδες συλλήψεις στους θρησκευτικούς και τους οικονομικούς κύκλους, καθώς και στους κύκλους των διανοουμένων, ακόμη και στους κόλπους της βασιλικής οικογενείας, μέτρα που χαρακτηρίσθηκαν «εκσυγχρονισμός του αυταρχισμού» από τον Στεφάν Λακρουά, ειδικό στη Σαουδική Αραβία.

Έπειτα από περισσότερο από δύο εβδομάδες διαψεύσεων και σιωπών, η εξουσία στο Ριάντ παραδέχθηκε στις 20 Οκτωβρίου πως ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος συνεργαζόταν με την Washington Post, φονεύθηκε πράγματι από σαουδάραβες πράκτορες, μια υπόθεση που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και αμαύρωσε την εικόνα του MBS, του 33χρονου ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αρχές προχώρησαν σε απολύσεις και σε συλλήψεις και παράλληλα επεδίωξαν να αποκαταστήσουν τον πρίγκιπα διάδοχο, υποστηρίζοντας πως «δεν είχε ενημερωθεί» για την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι.

Ο πατέρας του, ο βασιλιάς Σαλμάν, ηλικίας 82 ετών, ο οποίος του εμπιστεύθηκε πέρυσι τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, φαίνεται να εξακολουθεί να τον υποστηρίζει, καθώς το Σάββατο τον διόρισε επικεφαλής μιας υπουργικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει να «αναδιαρθρώσει» τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Για να καταστήσει σαφές πως εξακολουθεί να κρατά τα ηνία, ο MBS έκανε χθες Τρίτη μια σύντομη εμφάνιση κατά την έναρξη του διεθνούς επενδυτικού φόρουμ (FII) στο Ριάντ, το οποίο μποϊκοτάρουν πολιτικοί ηγέτες και επικεφαλής δυτικών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ