Μόναχο: H  σύνδεση με τον Μπρέιβικ υπενθυμίζει το αυξανόμενο κύμα ακροδεξιού θυμού
24/07/2016 14:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόναχο: H σύνδεση με τον Μπρέιβικ υπενθυμίζει το αυξανόμενο κύμα ακροδεξιού θυμού

Οι εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες απολαμβάνουν ένα κύμα υποστήριξης σε όλη την Ευρώπη, που προωθείται από την κρίση της μετανάστευσης, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ. Και παρόλο που οι ιδέες τους έχουν μετακινηθεί προς την επικρατούσα τάση, ένα βίαιο σκληροπυρηνικό τμήμα παραμένει στο περιθώριο και είναι υπεύθυνο για μια σειρά επιθέσεων από "μοναχικούς λύκους".

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής το Royal United Services Institute διαπίστωσε ότι, όταν πρόκειται για επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, χωρίς καθοδήγηση από μια εξωτερική ομάδα, η άκρα Δεξιά βρίσκεται πίσω από όσες επιθέσεις και οι ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Τέτοιοι παράγοντες εξετάζονται και πάλι, καθώς προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ότι ή σφαγή του Μονάχου σχετίζεται κάπως με τη σφαγή από τον Νορβηγό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Την Παρασκευή συμπληρώθηκε η πέμπτη επέτειος από την μαζική σφαγή του Μπρέιβικ, όταν σκότωσε 77 ανθρώπους. Ισχυρίστηκε ότι η επίθεσή του είχε ως στόχο την ανάσχεση της μουσουλμανικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Πέντε χρόνια μετά, οι αντι-μεταναστευτικές πολιτικές έχουν γίνει περισσότερο κοινωνικά αποδεκτές, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας με τα κύρια πολιτικά κόμματα και το θυμό προς τους τραπεζίτες και τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Το εθνικιστικό, αντι-μουσουλμανικό κίνημα Pegida - Πατριώτες Ευρωπαίοι Ενάντια στον Εξισλαμισμό της Δύσης - ιδρύθηκε στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια και τώρα έχει παρακλάδια σε περισσότερες από δέκα χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Βουλγαρία. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) πέτυχε προ μηνών σημαντικά κέρδη στις εκλογές, εις βάρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ. Έκτοτε, έχει αγωνιστεί σε μια ανοιχτά αντι-μουσουλμανική πλατφόρμα και μάλιστα ζήτησε την απαγόρευση των τζαμιών. Το κόμμα είχε 14,5 τοις εκατό στις εθνικές δημοσκοπήσεις, μέχρι που χωρίστηκε από μια διαμάχη σχετικά με τον αντισημιτισμό αυτό το μήνα. Περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του κόμματος σε ένα από τα περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας εγκατέλειψαν το AFD σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή κάποιος βουλευτής του υποστήριξε ότι ήταν θεμιτό να αρνείσαι το Ολοκαύτωμα. Ο Βόλφγκανγκ Γκίντεον, πρώην γιατρός, χαρακτήρισε επίσης όσους έχουν καταδικαστεί βάσει των νόμων για το Ολοκαύτωμα ως "αντιφρονούντες".

Ο αγώνας για την εξουσία άφησε το AFD ανίκανο να επωφεληθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν ενισχύσει τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνέβη με το Brexit και την δικαστική εντολή να επαναληφθούν οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κανένα από τα δύο κύρια κόμματα της Αυστρίας δεν έφτασε στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές φέτος, αφήνοντας ένα ακροδεξιό υποψήφιο και έναν Πράσινο να ανταγωνίζονται για την αρχηγία του κράτους.

Ο συναγερμός επανήλθε σύντομα, όταν ένα δικαστήριο διαπίστωσε παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και διέταξε την επανάληψη των εκλογών το Σεπτέμβριο, κάτι που θα είναι μια δοκιμασία για την υποστήριξη του κόμματος Ελευθερίας, που ιδρύθηκε το 1950 από τον πρώην Ναζί και υποψήφιό του, Νόρμπερτ Χόφερ. Το κόμμα είναι έντονα επικριτικό απέναντι στην ΕΕ, αλλά πολλοί Αυστριακοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο οικονομικό κόστος της εξόδου από το μπλοκ, καθώς βλέπουν τη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο Χόφερ, ο οποίος έχει κάθε πιθανότητα νίκης, επικεντρώνεται περισσότερο στις πολιτικές κατά της μετανάστευσης. Κέρδισε το 35 τοις εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο - ενώ κράδαινε ένα όπλο, προωθώντας το αντι-μεταναστευτικό συναίσθημα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν έχει δώσει στην ακροδεξιά μια ευγενέστερη, πιο ήπια εμφάνιση, αμβλύνοντας την ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική που συνδέεται με το Εθνικό Μέτωπο (FN) από τότε που διαδέχτηκε τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ως αρχηγό του κόμματος το 2011. Έχει προσεγγίσει τους Εβραίους, αλλά κατέληξε στο δικαστήριο πέρυσι με την κατηγορία της υποκίνησης φυλετικού μίσους, καθώς συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στο δρόμο με τη ναζιστική κατοχή. Τα βέλη της ενάντια στην παράνομη μετανάστευση άγγιξαν μερικούς Γάλλους ψηφοφόρους, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εισροή των μουσουλμάνων από τη βόρεια και δυτική Αφρική έχουν οξύνει τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Αφού κέρδισε το ποσοστό-ρεκόρ του 28% στις περιφερειακές εκλογές, τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο η Λεπέν δήλωσε ότι η πολιτική ελίτ "καταρρέει".

Αναμένεται να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη.

Έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει, αλλά έχει επιτυχία στην προσέλκυση απογοητευμένων ψηφοφόρων που προηγουμένως υποστήριζαν κόμματα της Αριστεράς, τη στιγμή που η υποστήριξη στον αντιδημοφιλή σοσιαλιστή πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, βυθίζεται όλο και χαμηλότερα.

Η υποστήριξη στην ακροδεξιά ενισχύθηκε από την κρίση στην Ευρωζώνη - η οποία έχει ανασταλεί προς το παρόν, αλλά σίγουρα δεν έχει τελειώσει- και την επακόλουθη επιβολή των πολιτικών λιτότητας στις ασθενέστερες χώρες της ΕΕ. Το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέρτ Βίλντερς έχει κερδίσει την υποστήριξη στην Ολλανδία, όπως και οι Σουηδοί Δημοκράτες και οι Αληθινοί Φιλανδοί.

Στη Νορβηγία, σημαδεμένη από το δολοφονικό ξεφάντωμα του Μπρέιβικ το 2011, το ακροδεξιό Κόμμα Προόδου είναι ο κατώτερος εταίρος στον συνασπισμό με τους συντηρητικούς. Το κόμμα έχει ωφεληθεί από μια δημοφιλή αντίληψη, ότι τα μεγαλύτερα καθιερωμένα κόμματα έχουν γίνει τεχνοκρατικά, απόμακρα και αδιάφορα στις ανησυχίες των ψηφοφόρων - και ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έχει μειωθεί.

Έχουν περάσει μόνο λίγα χρόνια από την εποχή που τα πρώην κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης της ΕΕ είχαν θεωρηθεί ως σημαιοφόροι του θριάμβου των δυτικών αξιών έναντι του ολοκληρωτισμού. Ηγέτες, όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ρόμπερτ Φίκο στη Σλοβακία, διακηρύττουν τώρα την ανάγκη να υπερασπιστούν τον "χριστιανικό πολιτισμό" της Ευρώπης κατά των μουσουλμάνων και των αλλοδαπών.

Δεν αποφεύγουν πλέον να επικρίνουν την ΕΕ και τις πολιτικές της Γερμανίας ή της Γαλλίας.

Ακροδεξιές ομάδες στην ανατολική Ευρώπη τείνουν να προσεγγίζουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου ο έντονος εθνικισμός οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, που θεωρείται ακόμα επίσημα μέρος της Ουκρανίας, και τώρα απειλεί τις χώρες της Βαλτικής.

telegraph.co.uk