Μισέλ Μπαρνιέ: Ένας Γάλλος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit
28/07/2016 08:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μισέλ Μπαρνιέ: Ένας Γάλλος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι είναι έτοιμη για "σκληρό παιχνίδι", διορίζοντας έναν πρώην Γάλλο υπουργό, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τη Βρετανία επειδή έχασε τη δουλειά του, ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ιδού κάποια πράγματα για τον πολυσυζητημένο διορισμό:

Ποιός είναι;

Ο 65χρονος Μισέλ Μπαρνιέ ενεπλάκη στην πολιτική ως νεαρός γκωλιστής στην ηλικία των 15. Πρωτοήρθε στο προσκήνιο το 1986, όταν κέρδισε την προσφορά Αλμπερτβίλ για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Για πολλούς στη γαλλική ελίτ, ο Μπαρνιέ είναι "le cretin des alpes" (ο κρετίνος από τις Άλπεις), μια αναφορά στον τόπο καταγωγής του, στα βουνά της Σαβοΐας και μια αναφορά στους κατοίκους της αλπικής κοιλάδας του 18ου αιώνα, οι οποίοι υπέστησαν βλάβες του εγκεφάλου που προκλήθηκαν από ανεπάρκεια ιωδίου.

Διπλωμάτες έχουν υποστηρίξει ότι ο αρχι -φεντεραλιστής ακόμα απεχθάνεται τη Βρετανία, καθώς έχασε τη δουλειά του όταν η γαλλική κυβέρνηση έχασε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Γαλλία πραγματοποίησε δημοψήφισμα για το σύνταγμα αφού ο Τόνι Μπλερ, ο τότε Εργατικός πρωθυπουργός, το υποσχέθηκε στη Βρετανία. Το δημοψήφισμα στη Βρετανία δεν έγινε ποτέ.

Διπλωμάτες έχουν πει ότι "κάθε άλλο παρά αδελφή ψυχή είναι για τη Βρετανία" και ότι είναι εχθρικός προς το "αγγλοσαξονικό" μοντέλο της ελεύθερης αγοράς του καπιταλισμού.

Το 2010 η Telegraph τον χαρακτήρισε ως "τον πιο επικίνδυνο άνδρα της Ευρώπης".

Τι εμπειρία έχει;

Εκτός από την προηγούμενη θητεία του στην Επιτροπή, ως επικεφαλής της περιφερειακής πολιτικής την περίοδο 1999-2004, ο Μπαρνιέ πραγματοποίησε μια σειρά από υπουργικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών υποθέσεων, της γεωργίας και του περιβάλλοντος. Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας για μόλις ένα χρόνο μεταξύ του 2004 και του 2005, χάνοντας τη δουλειά του όταν η κυβέρνηση του έχασε το δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο Μπαρνιέ εξόργισε τους βρετανούς υπουργούς με τις εκκλήσεις του για περισσότερους δημοσιονομικούς κανονισμούς, όταν κατείχε τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες μεταξύ 2010 και 2014. Το 2006 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 ο Μπαρόζο "άναψε" τη βρετανική συζήτηση για την ένταξη στην ΕΕ, επιμένοντας ότι η δημοσιονομική ένωση στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε "εντατικοποίηση της πολιτικής ένωσης" για τα 27 κράτη-μέλη.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του;

Ο Μπαρνιέ είναι πιθανό να είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής και να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ. Μιλώντας μετά το δημοψήφισμα, ο Μπαρνιέ είπε ότι δεν θα πρέπει να είναι "αιχμάλωτος στο βρετανικό ζήτημα" κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Επέμεινε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία - "χωρίς εξαίρεση ή ενδιάμεσες καταστάσεις", αν θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Σε μια γαλλική τηλεοπτική συνέντευξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι δεν είχε καμία "προθεσμία" για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαπραγμάτευση. Και πρόσθεσε: "Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται αρκετούς μήνες για να τελειοποιήσει τη θέση της. Οι βρετανοί φίλοι μας γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν από την κοινοποίηση της αποχαιρετιστήριας επιστολής τους". Η Τερέζα Μέι θα έχει αναμφίβολα μια δύσκολη δουλειά.

Τι λένε για τον διορισμό;

Ο Νικ Κλεγκ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και νυν εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Ευρώπης, είπε ότι ο διορισμός "θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο City του Λονδίνου". Ο Ζακ Λαφίτ, της συμβουλευτικής ομάδας των επενδύσεων Avisa, σχολιάζει: "Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που το City έχει δαιμονοποιήσει τον Μπαρνιέ, συχνά άδικα, η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να στείλει πιο σαφές μήνυμα στους Άγγλους".

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που ο φίλος μου Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχθηκε αυτό το σημαντικό και δύσκολο έργο. Ήθελα έναν έμπειρο πολιτικό γι' αυτό το δύσκολο έργο. Ο Ντάνιελ Χάναν, ευρωσκεπτικιστής ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, δήλωσε στην Express: "Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ένας παλαιού τύπου υπερασπιστής της ευρω-ολοκλήρωσης. Θέλει η ΕΕ να είναι κάτι σαν μια μόνο χώρα".

telegraph.co.uk