Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα πριν από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
10/07/2017 13:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα πριν από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Μήνυμα προς την Άγκυρα και προς πάσα πλευρά στέλνει ο Νίκος Κοτζιάς, λίγες μέρες μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντάνα και λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδριάζει στις 17:00.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με ειλικρίνεια για τη λύση του Κυπριακού» επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στονreal.grκαι τονίζει πως «λύση του Κυπριακού σημαίνει πριν απ’ όλα απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, καθώς και κατάργηση κάθε αντίληψης ότι τρίτοι μπορεί να παρεμβαίνουν στο νησί».

Ενημερώνεται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σήμερα στις 17:00 θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής από τον Νίκο Κοτζιά για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη διακοπή των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς συγκάλεσε τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, για να τους εκθέσει όλες τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική πλευρά για να κάμψει την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας. Όπως αναφέρθηκε σχετικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά «διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της, οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Η Αθήνα πάντως, ξεκαθαρίζει πως παρά τη μη επίτευξη στόχου, θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει το Σώμα για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άνδρο Κυπριανού.

Την επόμενη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί εκτάκτως στη Λευκωσία, μέσω Βρυξελλών όπου θα γίνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για νέο κύκλο συνομιλιών με την κυπριακή ηγεσία και τον καθορισμό ενιαίας γραμμής, μετά το «ναυάγιο» της Ελβετίας.

Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες

«Καυτές» θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες δύσκολες μέρες, οπότε και αρχίζουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Την ώρα που η τουρκική ηγεσία εμφανίζεται σκληρή μέσω Ερντογάν και Τσαβούσογλου και πιο διαλλακτική μέσω του Γιλντιρίμ, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου», κάνοντας σαφές ότι τα ενεργειακά δεν αποτέλεσαν το λόγο για τον οποίον διεκόπησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Το γεωτρύπανο της γαλλικής Total, άλλωστε, που πρόκειται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις για εξεύρεση φυσικού αερίου το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και θα παραμείνει εκεί μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Οκτώβρη.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, φτάνει στην Άγκυρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς να πάρει θέση για τις ευθύνες της διακοπής των συνομιλιών. Για το λόγο αυτόν αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση που ενδεχομένως θα πάρει ο Τίλερσον, για τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς υπήρξε επικεφαλής της εταιρείας Exxon Mobil, η οποία συμμετέχει στις εξορύξεις.

eleftherostypos.gr