Μιλόσοσκι: Ο Σουλτάνος αποκεφάλισε τους προδότες στην Κωνσταντινούπολη…
22/10/2018 12:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μιλόσοσκι: Ο Σουλτάνος αποκεφάλισε τους προδότες στην Κωνσταντινούπολη…

«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ (σ.σ γνωστός και ως Μωάμεθ ο Πορθητής) αποκεφάλισε τους προδότες στην Κωνσταντινούπολη» ήταν το -μάλλον απειλητικό- μήνυμα του βουλευτή του VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλόσοσκιπρος τους «επτά αποστάτες» του κόμματος που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση στην πρώτη ψηφοφορία.

Η ιστορία που ο πρώην υπουργός του Γκρούεφσκι χαρακτηρίζει με νόημα ως «πολύ διδακτική», είναι ενδεικτική του κλίματος των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, και όχι μόνο οι «οχτώ» – επτά από το VMRO- με τα σκοπιανά ΜΜΕ που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για «δωροδοκηθέντες προδότες», αναφορά που υιοθετεί και ο Μιλόσοσκι:

«Είναι ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ όταν οι Οθωμανοί ήθελαν να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε για να τα καταφέρουν! Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β’ με πολύ χρυσάφι δωροδόκησε εμπόρους για να του πούνε το λιγότερο φρουρούμενο σημείο της Πόλης όπου θα ήταν ευκολότερο να επιτεθεί. Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, ο Σουλτάνος συγκέντρωσε όσους δωροδόκησε με χρυσά νομίσματα και διέταξε να τους αποκεφαλίσουν και να βάλουν το χρυσάφι με το οποίο δωροδοκήθηκαν στους τάφους τους. Αυτό εξέπληξε τους Οθωμανούς στρατηγούς που ρώτησαν ‘’Σουλτάνε, μας βοήθησαν να κατακτήσουμε την Κωνσταντινούπολη, γιατί έκοψες τα κεφάλια τους;’’ Ο Σουλτάνος απάντησε: ‘’Εφόσον πούλησαν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους για λεφτά, φαντάσου τι μπορούν κάνουν σε εμάς!».


Πάντως, παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πειστούν τελικά να ψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Δεν μετανιώνω» δηλώνει μια από τους επτά αντάρτες του VMRO-DPMNΕ

«Δεν μετανιώνω για την ψήφο μου ώστε να ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση» δήλωσε στα σκοπιανά ΜΜΕ μια από τους επτά «αντάρτες» του VMRO-DPMNΕ (ο όγδοος ήταν ανεξάρτητος συνεργαζόμενος), η Νόλα Ισμαϊλόφσκα Στάροβα. Υποστηρίζει πάντως, ότι θα περιμένει από τον Ζόραν Ζάεφ να συναινέσει στους όρους που έχει θέσεις με τους άλλους συναδέλφους της ώστε να ψηφίσει «ναι» στην αναθεώρηση και στην τρίτη, και καθοριστικότερη, ψηφοφορία.

«Ψήφισα για να βοηθήσω τη διαδικασία… Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι έγιναν απειλές εναντίον μου για την απόφαση που πήρα στη ‘’Μακεδονική’’ Βουλή. Οι πράξεις μου οδηγούνται αποκλειστικά από την επιθυμία για ευημερία στη ‘’Μακεδονία’’» δηλώνει η κ. Στάροβα, απορρίπτοντας τις αναφορές ότι δέχθηκε απειλές για να συνταχθεί με την κυβέρνηση Ζάεφ. Τονίζει μάλιστα ότι πολλοί πολίτες υποστήριξαν την απόφασή της. Ξεκαθαρίζει μάλιστα, ότι αν στους οχτώ βουλευτές παρασχεθούν οι περαιτέρω εγγυήσεις που ζητούν για τη διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας, τότε θα ψηφίσει και στην τελική ψηφοφορία υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, που οδηγεί στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το VMRO-DPMNE απέπεμψε άμεσα τους «επτά» που υπερψήφισαν στη συνταγματική αναθεώρηση, μεταξύ αυτών και την κ. Στάροβα, ενώ φιλικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ τους αποκαλούν προδότες».

Kρίσιμη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια

Βαρύνουσας σημασίας για τη «σταθεροποίηση» της αναγκαίας για τη συνταγματική αναθεώρηση πλειοψηφίας των 80 βουλευτών μπορεί να αποβεί η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα επίσκεψη του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.

Οι οχτώ βουλευτές της σκοπιανής αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την συνταγματική αναθεώρηση στην κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία της Παρασκευής (οι επτά αποπεμφθέντες από το VMRO) ζητούν περαιτέρω εγγυήσειςγια την διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας. Eνδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα Σκόπια είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ότι οι οχτώ βουλευτές θα φρουρούνται.Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πειστούν τελικά να ψηφίσουν την αναθεώρηση.
Στο πλαίσιο αυτό, το tweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που ανήγγειλε την επίσκεψη ανέφερε χαρακτηριστικά ότιο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις ανΥΠΕΞ «θα επισκεφθεί τη ‘’Μακεδονία’’ στις 22 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ‘’Μακεδονίας. Θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ». Στο μήνυμα δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στον πρόεδρο της ΠΓΔΜΓκιόργκι Ιβανόφ.

«Πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πάλμερ ενόψει της επίσκεψής του στα Σκόπια. «Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών,δεν υπηρετούν στη χώρα τους» διεμήνυσε ο αμερικανός υπουργός από το Βελιγράδι με το βλέμμα στραμμένο στο VMRO.

Πηγή: skai.gr