«Μια μαύρη μέρα για τη Μέι στη σύνοδο κορυφής»
14/12/2018 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μια μαύρη μέρα για τη Μέι στη σύνοδο κορυφής»

Στην καταστροφική εβδομάδα για την Τερέζα Μέι μετά την πύρρεια νίκη της στην εσωκομματική διαμάχη και την πρόταση μομφης, ήρθε να προστεθεί μια άλλη μαύρη μέρα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες οπως γράφει η ισπανική El Pais.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έφτασε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην επίτευξη κύρωσης στο βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου της ΕΕ. Αλλά οι 27 απλά αρνηθηκαν να βοηθήσουν την Μέι, διπλασιάζοντας την πίεση τους προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό για να πείσει το κοινοβούλιο της ότι η διαπραγματευόμενη συμφωνία εξόδου για περισσότερο από 20 μήνες είναι «η καλύτερη και η μόνη δυνατή», όπως επανέλαβε ο Γιούνκερ . Και μόνο όταν η Μέι δωσει κάποια εγγύηση ότι το κείμενο μπορεί να εγκριθεί, οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

«Εάν τα προβλήματα είναι στο Λονδίνο, οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν στις Βρυξέλλες». Με τη φράση αυτή, ευρωπαϊκές πηγές συνόψισαν το φιάσκο της προσπάθειας της Μει να πείσει τους εταίρους της ΕΕ να την βοηθήσουν να σώσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπεβαλαν ερωτήσεις στη Μέι για περισσότερο από μισή ώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης της συμφωνίας, μετά την επιβεβαίωση της απόρριψης της από ένα μεγάλο μέρος των συντηρητικών βουλευτών και της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

Αλλά η Μέι δεν μπόρεσε να πείσει για τη δέσμευσή της για την επικύρωση της συμφωνιας για το Brexit που είναι ακόμα στον αέρα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους «27» να εγκρίνουν τα συμπεράσματα χωρίς την παραμικρή παραχώρηση. Από το κείμενο απαλείφθηκε ακόμη και η δυνατότητα να προσφερθούν «νέες εγγυήσεις» που είχαν εμφανιστεί στα σχέδια την παραμονή της συνόδου κορυφής.

Η αμήχανη Μέι και η ΕΕ που θέλει να βοηθήσει το Λονδίνο, αλλά δεν ξέρει πώς

Μερικές στιγμές η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έπρεπε να υπομείνει στις Βρυξέλλες, σχεδόν εξευτελιστικές καταστάσεις, γράφει η γερμανική Die Zeit. Ο «τολμηρός» πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος είχε βάλει μια καρφίτσα με τη σημαία της ΕΕ στο πέτο στη διάρκεια της συνόδου, εμφανώς ενοχλημένος είπε : «Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθουμε τα πάντα».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα παίρνει την Μέι, τη βάζει στο κόκκινο χαλί δίπλα του, δείχνει την καρφίτσα και λέει:«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε». Η Μέι στέκεται λίγο αμήχανη, προσπαθώντας να χαμογελάσει και λεει ένα «ευχαριστώ». Το Λουξεμβούργο των μόλις 600 χιλιάδων κατοίκων, προσπαθεί να βοηθήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

FAZ: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη γυναίκα;

Όπως γράφει η γερμανική FAZ η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες αμήχανη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει τους Βρετανούς, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν ξέρει πώς.

Η Μέι ήθελε νέες προσφορές

«Νομική και πολιτική ασφάλεια», αυτό είναι που ήθελε να βγει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, η Τερέζα Μέι. Και στην πραγματικότητα, παίρνει ένα σχέδιο πέντε σημείων. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, το σχέδιο δεν περιέχει τίποτα που να είναι αυτονόητο και τίποτα νέο για τη συμφωνία για το Brexit, παρά μόνο μερικές διπλωματικές συμβουλές. Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο μέχρι τη σύναψη συμφωνίας παρακολούθησης η οποία εμποδίζει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Στο σημείο 5, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επισημαίνουν εκ νέου ότι πρέπει να προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα για την έξοδο και για όλα τα πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Τραγικό και επικίνδυνο

Οι περισσότεροι επικριτές της Μέι ασχολούνται με την «λύση της αδράνειας», ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η ΕΕ και η Βρετανία, δεν καταφέρουν να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια.

Διευκρινίσεις και επαναλήψεις

Τελικά, ο Γιουνκερ είπε σαφως στην Μέι και τους Βρετανούς διαπραγματευτές: «Όταν πρόκειται για μελλοντικές σχέσεις, οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να πουν τι θέλουν αντί να μας ζητήσουν να πούμε τι θέλουμε». Μόλις η βρετανική Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περάσουν το πακέτο για το Brexit, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις, διαβεβαίωσε ο Γιουνκερ.

O Γιουνκερ επικρίνει τη Βρετανία, η Μέρκελ διακόπτει την Μει

Η Άνγκελα Μέρκελ λέέγεται ότι διέκοψε την Τερέζα Μέι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το Brexit. Ο Γιούνκερ κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκαν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ όπως γράφει η απο την πλευρά της η Die Welt. Αυτό προκύπτει από τη δήλωση που εξέδωσε το βράδυ η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η πρωθυπουργός Μέι στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκε ότι η συμφωνία εξόδου από την ΕΕ θα ψηφιστεί με πλειοψηφία στην βρετανική Βουλή. Αλλά η ΕΕ θέλει επίσης να προετοιμαστεί καλύτερα για το ενδεχόμενο καταψηφισης . Σε κάθε περίπτωση, η αναμονη θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο. Μόνο τότε το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει.

Η Βρετανία επιθυμεί να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Η Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία του κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία με την ΕΕ αυτή την εβδομάδα επειδή δεν υπήρχε πλειοψηφία. Το κυριότερο ζήτημα είναι το αίτημα της ΕΕ για ανοικτά σύνορα στο ιρλανδικό νησί, το λεγόμενο «backstop». Ο συμφωνημένος κανόνας συναντά την αντίσταση των συνηγορων τους Brexit. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ προετοίμασαν βραχυπρόθεσμα μια δήλωση που πρέπει να αντικρούσει τους φόβους και να βοηθήσει τον Μάιο.

Times: Η Τερέζα Μέι ταπεινώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Η Τερέζα Μέι ταπεινώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την απόρριψη των σχεδίων της για περαιτέρω παραχωρήσεις προκειμένου να περάσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν μια ασυμβίβαστη στάση, απορρίπτοντας κάθε μορφή δεσμευτικής εγγύησης και διαγράφοντας τη δέσμευση ότι η δικλείδα ασφαλείας «δεν αντιπροσωπεύει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα» για την Ευρώπη. Η απόρριψη σημαίνει ότι βρετανίδα πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια, παρά την προσωπική έκκλησή της προς τους ομολόγους της να την βοηθήσουν στην έγκριση της συμφωνίας, σημειώνουν οι Times. Συμφωνα με τον Guardian τώρα η Μέι υπέστη σοβαρό πλήγμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς αντιμετώπισε την άρνησή τους σε αίτημά της για αρωγή με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας της για το Brexit .

Οι Financial Times εκτιμούν οτι η προσπάθεια της Μέι να διασώσει τη συμφωνία για το Brexit αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες την κατηγόρησαν ότι δεν έχει διαθέσιμες προτάσεις προκειμένου να πουλήσει το σχέδιό της σε ένα εχθρικό βρετανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ