Μια επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
15/02/2016 12:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι οποιαδήποτε "λύση" στη Συρία παραμερίζει την Άγκυρα, τελικά θα αποτύχει, σχολιάζει ο Murat Yetkin.

Ενώ το τουρκικό πυροβολικό άρχισε να πλήττει στρατιωτικούς στόχους του συριακού Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στις 13 Φεβρουαρίου, έγινε σαφές τι εννοούσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε: "Απλά περιμένετε και θα δείτε". Ο Νταβούτογλου είχε ερωτηθεί για την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον σχετικά με το PYD, το οποίο θεωρείται μια αποτελεσματική χερσαία δύναμη έναντι του Ισλαμικού Κράτους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά μια τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση, που το θεωρεί ως το συριακό παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Η Άγκυρα εκνευρίστηκε όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα Μπρετ Μακ Γκουρκ πήγε στο Κομπάνι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, το οποίο έχουν καταλάβει δυνάμεις του PYD, και έλαβε μια τιμητική πλακέτα από τα χέρια του "διοικητή του PYD," ο οποίος είναι γνωστός μαχητής του PKK, με ένα ένταλμα σύλληψης στην Τουρκία. Η επίσκεψη του Μακ Γκουρκ ήρθε αμέσως μετά από μια επίσκεψη στην Τουρκία του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Μετά την αμφιλεγόμενη φωτογραφία, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ομπάμα να αποφασίσει ποιος ήταν συνεργάτης του, "οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ ή οι τρομοκράτες του PYD".

Η απάντηση ήρθε από έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ: Η Τουρκία είναι σύμμαχος, αλλά οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το PYD τρομοκρατική οργάνωση, όπως το ΡΚΚ. Ο Ομπάμα, ο οποίος θέλει να μην στείλει χερσαίες δυνάμεις σε ξένο έδαφος, χρειάζεται στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας, οι οποίοι ίσως χρειαστεί και να πεθάνουν, για να πολεμήσει το ISIL. Όταν ο Νταβούτογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους να "περιμένουμε και να δούμε", είπε, επίσης, ότι η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να πλήξει κάθε τρομοκρατικό στόχο που θεωρούσε απειλή. Η εκτόξευση τουρκικών οβιδοβόλων "Fırtına-Strom" 155 χιλ., με εμβέλεια 45 χλμ κατά το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου έδειξε ότι δεν μπλόφαρε.

Μέχρι τότε, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να είναι δυνατόν η Τουρκία να ξεκινήσει έναν πόλεμο επί τους εδάφους της Συρίας με τη Σαουδική Αραβία. Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι αεροπλάνα της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα από τον συνασπισμό υπό την αμερικανική ηγεσία εναντίον του ISIL, με τη συμβολή των αμερικανικών και γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών. Αλλά αργά, στις 13 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μια άλλη δήλωση λέγοντας ότι δεν υπήρξε κανένα τέτοιο συγκεκριμένο σχέδιο να εμπλακούν σε μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Στη συνέχεια ήρθαν οι επιθέσεις σε θέσεις του PYD.

Ο τουρκικός στρατός υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός του συριακού στρατού και θέσεων του PYD ήταν "αμοιβαίος", όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, και ως εκ τούτου δεν είναι τίποτα καινούριο. Ο Νταβούτογλου και ο Μπάιντεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ να απομακρύνουν το PYD από τα σύνορα, ειδάλλως οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού θα συνεχιστούν. Η απάντηση ήρθε από την Ουάσιγκτον και πάλι: ένας εκπρόσωπος των ΗΠΑ ζήτησε από το PYD να μην εκμεταλλευτεί την παρούσα ευκαιρία για να καταλάβουν περισσότερα εδάφη και επίσης ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε νέους "αμοιβαίους" γύρους επιθέσεων εναντίον του PYD.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν, για το σχηματισμό ενός "ενιαίου μετώπου κατά της τρομοκρατίας" στη Συρία. Αν αυτό το μέτωπο θεωρούσε το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εταίρο, όπως θέλει η Ρωσία, αυτό δεν θα ήταν μόνο μια αποτυχία των πολιτικών του Ομπάμα στη Συρία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει την Τουρκία πιο νευρική, καθώς η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει ότι ο αλ- Άσαντ πρέπει να φύγει - τουλάχιστον μετά από μια μεταβατική περίοδο.

Ίσως αυτή η ανησυχία να αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση να προσπαθήσει να δείξει ότι οποιαδήποτε "λύση" στη Συρία παραμερίζει την Άγκυρα, τελικά θα αποτύχει. Ένα από τα βασικά σημεία εδώ είναι η έλλειψη ενημέρωσης της τουρκικής κοινής γνώμης, εκτός από τις (μερικές φορές αντιφατικές) επίσημες δηλώσεις και την διαρροή προπαγανδιστικού υλικού - τόσο όσον αφορά την ένταση στα σύνορα όσο και τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

hurriyetdailynews.com