Μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας μελετά η Ιαπωνία για την τελευταία πυραυλική δοκιμή
29/05/2017 20:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας μελετά η Ιαπωνία για την τελευταία πυραυλική δοκιμή

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε να προβεί σε "συγκεκριμένες ενέργειες", αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ακόμα έναν πύραυλο που έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας, στην τελευταία πρόκληση του Κιμ Γιονγκ-ουν. "Όπως συμφωνήσαμε στην πρόσφατη G7, το ζήτημα της Βόρειας Κορέας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα", ανέφερε ο Σίνζο Άμπε σε σημερινό διάγγελμά του. "Συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας".

Επίσης κατέθεσε διαμαρτυρία ενάντια στη δοκιμαστική πυροδότηση του πυραύλου, την τρίτο αυτό το μήνα, καθώς η Πιονγιάνγκ επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική.

Η Κίνα και η Ρωσία καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλων, αλλά ζήτησαν συγκράτηση.

Υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει "σαφείς κανόνες" σχετικά με τη χρήση των πυραύλων, η Κίνα παρότρυνε τη Βόρεια Κορέα να μην τους παραβιάσει. "Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι περίπλοκη και ευαίσθητη και ελπίζουμε ότι όλες οι σχετικές πλευρές θα διατηρήσουν την ηρεμία τους και θα δείξουν αυτοσυγκράτηση, θα διευκολύνουν την τεταμένη κατάσταση το συντομότερο δυνατόν και θα θέσουν το θέμα στη σωστή κατεύθυνση του ειρηνικού διαλόγου", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Κρεμλίνο κάλεσε τις χώρες της περιοχής να απέχουν από "στρατιωτική δραστηριότητα", σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Μαΐου, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές προκλήσεις του Κιμ απειλούν την ειρήνη στην περιοχή και ζήτησε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας τους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε για τη δοκιμή και η Αμερικανική Ειρηνευτική Διοίκηση παρακολούθησε τον πύραυλο και αποφάσισε ότι δεν αποτελεί απειλή για την Αμερική. Η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε μια επιχείρηση του Ναυτικού με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson στα ύδατα της κορεατικής χερσονήσου και ζήτησε από την Κίνα να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να περιορίσει τις στρατιωτικές της φιλοδοξίες.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία δοκίμασε επίσης δύο πυρηνικές συσκευές το περασμένο έτος, εκτόξευσε ένα βαλλιστικό βλήμα μικρής εμβέλειας που πέταξε περίπου στα 280 μίλια και έφθασε σε υψόμετρο περίπου 75 μιλίων, δήλωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας. Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις την Κυριακή ενθάρρυνε μια διπλωματική και όχι στρατιωτική αντίδραση, λέγοντας ότι ο πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα είναι "καταστροφικός". "Το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει εκατοντάδες κανόνια πυροβολικού και εκτοξευτές πυραύλων εντός μιας περιοχής από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Γης, η οποία είναι η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας", δήλωσε ο Ματίς στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS, αναφερόμενος στη Σεούλ. "Αλλά το κατώτατο όριο είναι ότι θα ήταν ένας καταστροφικός πόλεμος εάν αυτό μετατραπεί σε μια μάχη και δεν θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε αυτή την κατάσταση με διπλωματικά μέσα".

nypost.com