Μέρκελ: Πρέπει να αποτρέψουμε την έξοδο και άλλων χωρών από την ΕΕ
27/06/2016 16:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρκελ: Πρέπει να αποτρέψουμε την έξοδο και άλλων χωρών από την ΕΕ

Οι χρηματαγορές ανησυχούν μπροστά στον κίνδυνο ακυβερνησίας στην ΕΕ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα: Αυτό φέρεται να δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος σε στελέχη του κόμματός της, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος και άλλων χωρών από την ΕΕ.

«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να αποφευχθεί και η φυγή και άλλων χωρών από την Ε.Ε», είπε χαρακτηριστικά η Αγκελα Μέρκελ και επεσήμανε ότι «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια εμβάθυνση της συνεργασίας στην ευρωζώνη».

Πρόσθεσε επίσης πως και οι 27 χώρες που έχουν απομείνει στην Ε.Ε, πρέπει να συναποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούν μπροστά μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Επίσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν, Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε «κάποια κατανόηση» για τον χρόνο που χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αναλύσει την κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διαιώνιση του ζητήματος, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών. Απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την υποβολή του επίσημου αιτήματος από το Λονδίνο.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο αλλά ούτε και επισπεύδω. Αλλά δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ' αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι' αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον βρετανό Πρωθυπουργό», δήλωσε η κα Μέρκελ.

imerisia.gr