Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι: Καμία συζήτηση με το Λονδίνο πριν την αίτηση …διαζυγίου με την ΕΕ
27/06/2016 21:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι: Καμία συζήτηση με το Λονδίνο πριν την αίτηση …διαζυγίου με την ΕΕ

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν μετά το πέρας της «μίνι» Συνόδου που είχαν στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία, μέχρι η κυβέρνηση της χώρας να καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου επικαλούμενη το άρθρο 50.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε στις δηλώσεις της, να θέσει προθεσμία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Το άρθρο 50 είναι πολύ σαφές και προβλέπει πως η Βρετανία πρέπει να υποβάλει την αίτηση για να αποχωρήσει» απάντησε λακωνικά.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η απόφαση των Βρετανών πρέπει να γίνει σεβαστή. «Είναι το καθήκον μας απέναντι σε έναν λαό που εκφράστηκε μετά από μία συζήτηση που κράτησε αρκετά. Έχουμε ευθύνη να μην χάσουμε καιρό συζητώντας την απόφαση και να κάνουμε τα βήματα που πρέπει στην ΕΕ».

«Τίποτε δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα. Η καθυστέρηση της εξόδου διακινδυνεύει την οικονομική σταθερότητα. Πρέπει η ενεργοποίηση να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να μην υπάρξουν διαπραγματεύσεις πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50», πρόσθεσε.

«Η απόφαση της Βρετανίας δημιουργεί αβεβαιότητα. Υπάρχουν συνέπειες από μία έξοδο από την ΕΕ και η Βρετανία είναι υπό μία έννοια θύμα της απόφασής της. Αλλά η Ευρώπη είναι Ευρώπη. Είναι δυνατή. Πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα. Αύριο και μεθαύριο πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και να θέσουμε προτεραιότητες» είπε ο κ. Ολάντ αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατή και ισχυρή» ανέφερε από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μετά το Brexit.

eleftherostypos.gr