Μέρκελ: Αν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει για καιρό
10/03/2016 13:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρκελ: Αν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει για καιρό

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων «δεν επιλύει το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή «δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ».

«Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση», δήλωσε η Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. «Χρειάζεται μία απόφαση που να είναι αποδεκτή και από τους 28. Για τον λόγο αυτόν δεσμεύομαι για μία πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή μία λύση των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει πολύ. Προσωπικά πιστεύω ότι η μονομερής απόφαση της Αυστρίας, και στη συνέχεια οι αποφάσεις εν σειρά των άλλων χωρών των Βαλκανίων, είναι βέβαιο ότι μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά θέτει από την άλλη πλευρά την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή κατάσταση», είπε.

«Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό», προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η Μέρκελ επέμεινε στο γεγονός ότι η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνη». «Εχουμε προβλέψει ότι στο πλαίσιο μίας τέτοιας απόφασης - και είναι οι λεπτομέρειές της που πρέπει να τύχουν ακόμη επεξεργασίας- η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει σημασία», είπε.

imerisia.gr