Μερική κατάπαυση του πυρός στη Συρία συμφωνήθηκε στο Μόναχο
12/02/2016 14:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μερική κατάπαυση του πυρός στη Συρία συμφωνήθηκε στο Μόναχο

Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις συμφώνησαν στην κατάπαυση των εχθροπραξιών "εντός μίας εβδομάδας" και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας - χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Μια παύση των εχθροπραξιών θα τεθεί σε ισχύ στη Συρία εντός μίας εβδομάδας και ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραδοθεί στις πολιορκημένες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες δυνάμεις αργά το βράδυ της Πέμπτης, στις συνομιλίες στο Μόναχο. Δεν υπήρχε σαφής δέσμευση για τον τερματισμό των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για τον πόλεμο, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την εφαρμογή μιας πανεθνικής "παύσης των εχθροπραξιών", αν και δεν ήταν σαφές πώς αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η Ρωσία δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων και ανταρτών που μάχονται τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η δράση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί.

Δυτικοί διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τη Μόσχα για να τερματιστούν αμέσως οι αεροπορικές επιδρομές - ένα βασικό αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία μάλλον θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Ο Κέρι είπε πως μια ειδική ομάδα του ΟΗΕ "θα εργαστεί για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες για μια μακροπρόθεσμη και διαρκή κατάπαυση της βίας".

Έπειτα από μακρές συνομιλίες που περιελάμβαναν τη Ρωσία και αρκετές άλλες χώρες, ο Κέρι είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν πως οι συριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στη Γενεύη, το συντομότερο δυνατό. Ο Κέρι, πλαισιωμένος από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στεφάν ντε Μιστούρα, αναγνώρισε ότι η συνάντηση του Μονάχου κατέληξε σε δεσμεύσεις μόνο στα χαρτιά. Αυτός και ο Λαβρόφ συμφώνησαν ότι "η πραγματική δοκιμασία" θα είναι αν όλα τα μέρη της συριακής σύγκρουσης τιμήσουν τις δεσμεύσεις αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, είπε: "Θα είμαστε σε θέση να δούμε αν αυτό ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, σε λίγες μέρες μόνο". Ο Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία δεν θα εφαρμόζεται σε εξτρεμιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νούσρα. "Κάνουμε ό,τι μπορούμε διπλωματικά για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση. Εξακολουθεί να είναι μια περίπλοκη σύγκρουση, με την αύξηση των επιπέδων της βίας και την αύξηση των επιπέδων των τρομοκρατών " είπε.

Η αλ-Νούσρα είναι μέρος της συμμαχίας Τζαΐς Αλ Φάτεχ που κατέκτησε μεγάλα τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ στο βορρά την άνοιξη του περασμένου έτους και παραμένει μία από τις πιο ισχυρές ομάδες στη Συρία που πολεμά το καθεστώς Άσαντ. Επιχειρεί σε όλη τη Συρία, δηλαδή στο Χαλέπι, τη Λατάκια, την Ιντλίμπ, τη Χάμα και στο νότο που δεν απέχει πολύ από τα ιορδανικά και ισραηλινά σύνορα. Η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης της Συρίας καλωσόρισε το σχέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σαλίμ αλ-Μουσλάτ. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η συμφωνία πρέπει να δείξει αποτελέσματα, πριν η ομάδα του συμμετάσχει στις πολιτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Ελβετία. "Αν δούμε δράση και την εφαρμογή της συμφωνίας, θα σας δούμε πολύ σύντομα στη Γενεύη", είπε.

Η παροχή βοήθειας θα αρχίσει από τον αέρα στην Ντέιρ αλ-Ζορ και ταυτόχρονα σε άλλες πολιορκημένη περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Μαντάγια, της Μουαντχιμιγέχ και της Καφρ Μπάτνα. "Η ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτές τις πιο επείγουσες περιοχές θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη, σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη χώρα", ανέφερε η δήλωση που εκδόθηκε από τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ISSG). "Η παύση των εχθροπραξιών θα αρχίσει σε μια εβδομάδα, μετά την επιβεβαίωση από την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και μετά τις κατάλληλες διαβουλεύσεις στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ειδική ομάδα της ISSG θα αναπτύξει τρόπους για την παύση των εχθροπραξιών".

Ο Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσέιν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική πρόσβαση στις πολιορκημένες περιοχές. Χαρακτήρισε την κατάσταση στο Χαλέπι "τερατώδη", εν μέσω της συνεχιζόμενης μάχης που έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα. "Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία συνεχώς βυθίζονται σε νέες μάχες, χωρίς προφανώς να σκέφτονται τον θάνατο και την καταστροφή που σπέρνουν σε όλη τη χώρα", δήλωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η συμφωνία για να ξεκινήσει μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία μέσα σε μια εβδομάδα ήταν ένα "σημαντικό βήμα" για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, αλλά προειδοποίησε ότι θα επιτύχει μόνο αν η Ρωσία σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μετριοπαθών ομάδων της αντιπολίτευσης. "Αν εφαρμοστεί πλήρως και σωστά από κάθε μέλος της ISSG θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τους σκοτωμούς και τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Συρία. Αλλά θα πετύχει μόνο εάν υπάρχει μια σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του. Η Ρωσία, ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι επιτίθεται σε τρομοκρατικές ομάδες, αλλά βομβαρδίζει μη εξτρεμιστικές ομάδες, ανάμεσά τους και αμάχους. Για να λειτουργήσει αυτή η συμφωνία, αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν: καμία παύση των εχθροπραξιών δεν θα διαρκέσει αν οι μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης συνεχίσουν να είναι στο στόχαστρο" είπε ο Χάμοντ.

Καθώς οι συνομιλίες του Μονάχου εξελίσσονταν, η σοβαρότητα της πενταετούς συριακής κρίσης υπογραμμίστηκε από τις παρατηρήσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε στην Handelsblatt: "Οι Αμερικανοί και Άραβες εταίροι μας πρέπει να το σκεφτούν καλά: θέλουν έναν μόνιμο πόλεμο; Όλες οι πλευρές πρέπει να αναγκαστούν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να πυροδοτήσουν έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο". Ο Μεντβέντεφ προφανώς απάντησε στις προτάσεις η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου να ενταχθούν στην αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Isis στη Συρία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι επιδεινώνει τη βίαιη σύγκρουση με τη στρατιωτική δράση της υπέρ του Άσαντ.

"Η υποστήριξη της Ρωσίας προς το καθεστώς Άσαντ κατά τους τελευταίους μήνες, και πιο πρόσφατα στην πολιορκία στο Χαλέπι, είναι αυτή που έχει επιδεινώσει την σύγκρουση" δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ. Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την προειδοποίηση του Μεντβέντεφ για "τρίτο παγκόσμιο πόλεμο", δήλωσε: "Αν αυτή είναι η ανησυχία της Ρωσίας, τότε θα πρέπει να δούμε τι κάνουν για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Άσαντ".

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ χαιρέτισε διστακτικά την προοπτική χερσαίων στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία, αν και με έναν μικρό ρόλο που θα αφορά την παροχή ειδικών δυνάμεων ή τη βοήθεια στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων, παρά την πλήρη ένταξη σε μια ισλαμική συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κάτι που άφησε να εννοηθεί το Ριάντ.

Η 17-μελής ISSG περιλαμβάνει υποστηρικτές και αντιπάλους του Άσαντ. Διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ένα σχέδιο για την ανάσχεση των μαχών σε ολόκληρη τη Συρία και ότι απέχουν πολύ από μια επίσημη κατάπαυση του πυρός, η οποία, κυρίως, θα απαιτήσει παρακολούθηση και έλεγχο. Δεν ήταν σαφές πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει κάθε παύση.

Ώρες πριν από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στο Μόναχο, βετεράνοι παρατηρητές στη Συρία εξέφρασαν σκεπτικισμό για το αν θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό, ή, εάν ισχυριστούν κάτι τέτοιο, κατά πόσον θα εφαρμοστεί πραγματικά.

"Το βασικό ερώτημα είναι αν το καθεστώτος Άσαντ θα δώσει πρόσβαση σε πολιορκημένες περιοχές", είπε ένας διπλωμάτης. "Αυτό παραμένει στην κρίση του καθεστώτος και όχι της Ρωσίας. Η απόδειξη θα είναι στην πράξη. Αν οι Ρώσοι σταματήσουν να σκοτώνουν αμάχους και διαπιστώσουμε κίνηση στο θέμα της πρόσβασης, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη - για μια συνολική κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική μετάβαση παράλληλα. Αλλά το καθεστώς πιθανόν θα δείξει λίγη καλή θέληση και μετά θα σταματήσει οτιδήποτε συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι ότι μια συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ δεν περιλαμβάνει κανέναν από τους παράγοντες στο έδαφος. Χρειαζόμαστε και τους Σύρους".

theguardian.com