Μέλος Κογκρέσου: Να μην πουλήσουμε F35 στην Τουρκία, θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας
27/05/2018 17:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέλος Κογκρέσου: Να μην πουλήσουμε F35 στην Τουρκία, θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας

Ο Μπραντ Σέρμαν, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πουλήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F35 στην Τουρκία, γιατί θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

Συμμετέχοντας, στις 23 Μαΐου, στη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να παγώσει ή όχι η πώληση των F35 στην Άγκυρα, ο Σέρμαν υποστήριξε πως τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά των τρομοκρατών.

"Ελπίζω να θυμηθούν τα εκατομμύρια θυμάτων Αρμενίων, Ελλήνων κ.α. της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα", πρόσθεσε.

US Congressman Brad Sherman tells US Secretary of State Mike Pompeo that he hopes @realDonaldTrumpadministration oppose the sale of F-35 to #Turkey, saying that they would be used against #Greece. @BradSherman also urges @StateDept to remain neutral about HR220 bill. pic.twitter.com/zE0ottHGki
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) 27 Μαΐου 2018

Η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία;

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δεν διανύουν την καλύτερη περίοδό τους, όπως φαίνεται από τα σχέδια που επεξεργάζεται η Άγκυρα όσον αφορά τα αμερικανικά F35. Όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα Yeni Safak, η τουρκική κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει από τη Ρωσία μαχητικά αεροσκάφη Su57, σε περίπτωση που ακυρωθεί η πώληση των αμερικανικών F35.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα της γείτονος, η στρατιωτική-αμυντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Άγκυρα στις 3 Μαΐου, ίσως επεκταθεί και στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ισχυρίζεται πως έχει αποκτήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S400 τον περασμένο Δεκέμβριο, πυροδοτώντας τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι οι S400 ήταν ασύμβατοι με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

capital.gr