Μειοψηφική κυβέρνηση Μέι με ιρλανδικό "δεκανίκι"
10/06/2017 20:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μειοψηφική κυβέρνηση Μέι με ιρλανδικό "δεκανίκι"

Στον σχηματισμό μειοψηφικής κυβέρνησης με στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας DUP προχωρά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Το μέλλον για την πρωθυπουργό δεν θα είναι ούτε εύκολο, ούτε ανέφελο.

Σε διπλή ομηρεία βρίσκεται ουσιαστικά η Τερέζα Μέι. Από την μια η τύχη της κυβέρνησης της και της ίδιας εξαρτώνται απολύτως από τους δέκα βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ από την άλλη έχει γίνει στόχος ομαδικών πυρών από βουλευτές της. Αρκετοί, μάλιστα, απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του Υπευθύνου του Πρωθυπουργικού Γραφείου Νικ Τίμοθι ο οποίος είχε αναλάβει, εξ ολοκλήρου την ολέθρια, όπως απεδείχθη, προεκλογική της καμπάνια.

Παγιδευμένη σε συμπληγάδες , η πρωθυπουργός, δεν τόλμησε καμιά αλλαγή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Διατηρεί όλους τους κορυφαίους Υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου και του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο θα απομάκρυνε εφόσον είχε την επιθυμητή πλειοψηφία. Μετά δε από ορυμαγδό αρνητικών σχολίων για την συμφωνία με τους Ιρλανδούς Προτεστάντες, μια πρωτοφανής ενεργεία που σπάει την ουδετερότητα στα πολιτικά δρώμενα της Β. Ιρλανδίας, την οποία διαφύλαξαν, ως κόρη οφθαλμού, όλοι οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας από τις αρχές του 1990, η κ. Μέι ανακοίνωσε ότι η συνεργασία της με το DUP δεν θα είναι σε επίπεδο κυβέρνησης, αλλά πως το εν λόγω κόμμα θα ψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησής της. Αναλυτές σε θέματα Β. Ιρλανδίας, υποστηρίζουν ότι η κ. Μέι παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και υποσκάπτει τη σταθερότητα της ειρηνευτικής συμφωνίας.

"Μαλακό" Brexit θέλουν οι περισσότεροι Βρετανοί

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι θα βρεθεί ενώπιον ενός εσωκομματικού εφιάλτη των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit που θα προβάλλουν αντίσταση στην παραμικρή παραχώρηση προς τις Βρυξέλλες. Ωστόσο το μήνυμα που εστάλει από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι πως οι Βρετανοί επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ενιαία Αγορά και επιλέγουν το αποκαλούμενο soft Brexit. Μάλιστα, ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, ο Ντ?ιβιντ Ντέιβις, Υπουργός Αρμόδιος για τις Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είχε δηλώσει, πως οι εκλογές θα ήταν ένα είδος Δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι την Ενιαία Αγορά. Το εκλογικό σώμα απέστειλε σαφές μήνυμα.

Στο μεταξύ από το Μεξικό όπου βρίσκεται η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο περιοδείας στην Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι δεν αναμένει καθυστερήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ λόγω του απρόσμενου αποτελέσματος των βρετανικών εκλογών. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου.

Πηγή:Deutsche Welle-capital.gr