Μέι προς Τραμπ: " Έχουμε την ευκαιρία να ηγηθούμε, μαζί"
26/01/2017 15:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέι προς Τραμπ: " Έχουμε την ευκαιρία να ηγηθούμε, μαζί"

Η Τερέζα Μέι θα πει ότι η Βρετανία και η Αμερική μπορούνε να "ανακαλύψουνε ξανά την εμπιστοσύνη" και "να ηγηθούν και πάλι μαζί" στον απόηχο του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να καλωσορίσει το νέο Αμερικανό Πρόεδρο στο παγκόσμιο προσκήνιο και να δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ "θα ανανεώσουν την ειδική σχέση" τους τώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ είναι στο Λευκό Οίκο. Το διάγγελμά της θα ακολουθήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών -την πρώτη του Τραμπ με ξένο ηγέτη, την Παρασκευή.

Η Μέι θα προσφέρει στον Τραμπ ένα Κουίχ, ένα αρχαίο σκωτσέζικο κύπελλο, και στη σύζυγό του, Μελάνια, ένα καλάθι γεμάτο με προϊόντα από το Τσέκερς, την θερινή πρωθυπουργική κατοικία. Οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο και αναμένεται να συζητήσουν τα σχέδια για μια σημαντική εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Η Μέι ταξιδεύει στην Αμερική καθώς η κυβέρνηση της δημοσιεύει ένα σύντομο Νόμο για το Άρθρο 50 στο Κοινοβούλιο, το οποίο ξεκινά επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται να υπάρξουν πλέον εβδομάδες συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, καθώς βουλευτές των Εργατικών, του SNP και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επιχειρούν να ματαιώσουν τη διαδικασία, παρεμβάλλοντας τροποποιήσεις στον νόμο της Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει μια λεπτομερή Λευκή Βίβλο για το Brexit, μετά από αιτήματα των Συντηρητικών υποστηρικτών της παραμονής, που είχαν σχεδιάζει μια "εξέγερση" στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα. Οι απόψεις των Εργατικών παρέμειναν και πάλι χαώδεις για το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσε να επιτρέψει σε βουλευτές των Εργατικών να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit, εν όψει μιας ακόμα εξέγερσης, παρότι ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι θα αναγκάσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ.

Εν όψει της επίσκεψης της Πρωθυπουργού, ο Τραμπ είπε χθες ότι σχεδιάζει να χτίσει ένα τείχος μεταξύ του Μεξικού και Αμερικής, αρχίζοντας "αμέσως". Είπε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει σύντομα και ότι το Μεξικό θα πληρώσει "απολύτως, 100 τοις εκατό" την κατασκευή των 2.000 μιλίων. Στην ομιλία της, η Μέι θα συγκρίνει την εκλογή του Προέδρου Τραμπ με το δημοψήφισμα για το Brexit, καθιστώντας σαφές ότι και οι δύο ψηφοφορίες αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία να "ανανέωσης" για την Αμερική και τη Βρετανία.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, τόσο ενστικτωδώς όσο και ιστορικά, ένα μεγάλο, παγκόσμιο έθνος που αναγνωρίζει τις ευθύνες του στον κόσμο" θα πει η Μέι. "Και καθώς δίνουμε τέλος στην ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -όπως αποφάσισαν οι Βρετανοί πολίτες με αποφασιστικότητα και ήρεμη σκέψη πέρυσι- θα έχουμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας σε μια σίγουρη, κυρίαρχη και παγκόσμια Βρετανία, έτοιμη να χτίσει σχέσεις με τους παλιούς της φίλους και τους νέους συμμάχους.

Έτσι, καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη μας, όπως εσείς ανανεώνετε το έθνος σας, ακριβώς όπως θα ανανεώσουμε τη δική μας, θα έχουμε την ευκαιρία - ή μάλλον την ευθύνη- να ανανεώσει την ιδιαίτερη σχέση για αυτή τη νέα εποχή. Έχουμε την ευκαιρία να ηγηθούμε, μαζί, και πάλι". Η Μέι θα πει επίσης ότι η ανάπτυξη μιας ισχυρότερης ειδικής σχέσης είναι "σημαντική όχι μόνο για τη Βρετανία και την Αμερική, αλλά και για τον κόσμο", δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

telegraph.co.uk