Με πυραύλους απαντά η Βόρεια Κορέα στις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ
03/03/2016 14:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με πυραύλους απαντά η Βόρεια Κορέα στις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους στη θάλασσα, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τις σκληρότερες κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ στη χώρα. Εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στην Ανατολική Θάλασσα, ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, γύρω στις δέκα τοπική ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Τα βλήματα, τα οποία έπεσαν στη θάλασσα, εκτοξεύθηκαν από την Γουονσάν, στην ανατολική Βόρεια Κορέα. Η κίνηση είναι μια πράξη ανυπακοής εναντίον των κυρώσεων, που ψηφίστηκαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ τον Ιανουάριο και της εκτόξευσης πυραύλου τον επόμενο μήνα. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ώθησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνουν το ψήφισμα και εξήραν τις κυρώσεις. "Η Ιαπωνία καλεί επιτακτικά τη Βόρεια Κορέα να λάβει σοβαρά υπόψη τις ισχυρές προειδοποιήσεις και καταδίκες που επανειλημμένα έχει εκφράσει η διεθνής κοινότητα", δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα", χωρίς να κάνει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες, όπως πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ελπίζουν ότι οι κυρώσεις "θα είναι ένας τρόπος για να έχουν ουσιαστικό διάλογο, που θα οδηγήσει στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και στην Ασία συνολικά", δήλωσε ο Ιάπωνας απεσταλμένος του ΟΗΕ Μοτοχίντε Γιοσικάβα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας είπε ότι το ψήφισμα της Τετάρτης δείχνει την "αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αλλάξει τους λάθους τρόπους υπολογισμού της Βόρειας Κορέας, κάνοντας τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει ακριβά" για το γεγονός ότι αψηφά τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση οποιουδήποτε είδους, εκτός από τρόφιμα ή φάρμακα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Το ψήφισμα καλεί τα μέλη να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και να ελέγχουν όλα τα φορτία που διέρχονται από το έδαφός τους. Οι εξαγωγές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος έχουν απαγορευθεί, ως ένας ακόμη τρόπος να σταματήσει η αύξηση των κεφαλαίων της Πιονγκγιάνγκ. Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης την πολυτελή ζωή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν και της άρχουσας ελίτ του, επεκτείνοντας τις απαγορεύσεις σε πολυτελή αγαθά, όπως ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα και αθλητικά είδη όπως τα snowmobiles που κοστίζουν περισσότερο από 2.000 δολάρια.

Οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα για την υποστήριξη του ψηφίσματος, το οποίο έχει ως στόχο να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να αλλάξει τον τρόπο δαπανών της ανακουφίζοντας " τον χρόνιο πόνο του λαού της Βόρειας Κορέας", σύμφωνα με την Πρέσβειρα του ΟΗΕ Σαμάνθα Φορς. Όπως είπε, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας "αναγνωρίζουν ότι η δυστυχία του λαού είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας στα πυρηνικά όπλα και στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων, έναντι της παροχής βασικών αναγκών του λαού της Βόρειας Κορέας".

telegraph.co.uk