Με παραπομπή σε δίκη κινδυνεύει η Λαγκάρντ
02/07/2016 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με παραπομπή σε δίκη κινδυνεύει η Λαγκάρντ

Γάλλος εισαγγελέας συνέστησε την παραπομπή σε δίκη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για αμέλεια στην υπόθεση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας υπέρ του γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί στη διαμάχη με την τράπεζα Crédit Lyonnais το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας. Εάν το Εφετείο υιοθετήσει τη σύσταση, η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον Δεκέμβριο, οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για δεύτερη θητεία, η οποία αρχίζει επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν τελικά γίνει η δίκη, η Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ. Ο Ταπί θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομίας επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία. Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία αυτή λόγω απάτης, μια απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο.

Παρά την εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη, η Λαγκάρντ διορίστηκε τον Φεβρουάριο για μια δεύτερη θητεία στη θέση του διευθυντή του ΔΝΤ, η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

theguardian.com