Μακρόν: Έχασε τέσσερις υπουργούς σε μια εβδομάδα
22/06/2017 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μακρόν: Έχασε τέσσερις υπουργούς σε μια εβδομάδα

Δύο ακόμα υπουργοί παραιτήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας την Τετάρτη, μετά από ένα οικονομικά σκάνδαλο που έπληξε το κατώτερο κόμμα στον κεντρικό συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν και οδήγησε σε έναν εκτεταμένο κυβερνητικό ανασχηματισμό πριν από τις ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κινήματος (Modem), παραιτήθηκε από υπουργός Δικαιοσύνης ενώ η συνάδελφός του Μαριέλ ντε Σαρνέζ παραιτήθηκε από υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από τη Δευτέρα, όταν γιόρτασε την αποφασιστική νίκη του κόμματός του La République en Marche στις κοινοβουλευτικές εκλογές, τέσσερις υπουργοί έχουν φύγει από την κυβέρνηση του Μακρόν. Οι παραιτήσεις ήρθαν μετά την έρευνα σχετικά με κατάχρηση πληρωμών στελεχών του Modem στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτες μετά την αποχώρηση της Σιλβί Γκουλάρ, βουλευτού του Modem, από υπουργός Άμυνας, επικαλούμενη την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι και τα τρία μέλη του Modem που ορίστηκαν από τον Μακρόν στο υπουργικό του συμβούλιο τον περασμένο μήνα παραιτήθηκαν.

Οι παραιτήσεις ακολουθούν επίσης την απόφαση του προέδρου να διώξει από την κυβέρνηση τον Ρισάρ Φεράν, περιφερειακό υπουργό συνοχής, τη Δευτέρα, επειδή εμπλέκεται σε μια προκαταρκτική έρευνα που περιλαμβάνει κατηγορίες περί νεποτισμού.

Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ όρισε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Η Νικόλ Μπελουμπέ, καθηγήτρια νομικής, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετέχει στο συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας, αντικαθιστά τον Μπαϊρού ως υπουργός Δικαιοσύνης. Η Φλοράνς Παρλί, υπουργός του πρώην Σοσιαλιστικού Πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, ορίστηκε υπουργός Άμυνας, ενώ η Ναταλί Λουαζό, επικεφαλής του ελίτ πανεπιστημίου Ena, ορίστηκε υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ.

Η κυβερνητική αναταραχή έρχεται καθώς η κυβέρνηση ξεκινά δύσκολες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα για ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός του μικρού υπουργικού συμβουλίου μετά τις βουλευτικές εκλογές αποδείχθηκε ότι ήταν ο πρώτος σημαντικός "πονοκέφαλος" του νεοεκλεγέντος προέδρου, ο οποίος βασίστηκε σε μια κεντρώα πλατφόρμα και δεσμεύθηκε να αναδείξει τα πρότυπα δεοντολογίας στην πολιτική.

Ο Μακρόν διασφάλισε ότι δεν θα αποξενώσει τον κεντρώο ηγέτη που απομακρύνθηκε. Η Ζενεβιέβ Νταριεσέκ του Modem, δήμαρχος του Μοντ ντε Μαρσάν στην νοτιοδυτική Γαλλία, διορίστηκε υφυπουργός Άμυνας. Η Ζακλίν Γκουρό, αντιπρόεδρος της Γερουσίας και στέλεχος του Modem, συμμετέχει επίσης στο υπουργείο Εσωτερικών. "Η παρουσία του Modem ήταν σαφής για να εγγυηθεί την κεντρώα θέση του Μακρόν" δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Καμί, ερευνητής στο think-tank Fondation Jean-Jaurès. Χωρίς αυτούς και μετά την προσέλκυση πολλών κεντροδεξιών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του Φιλίπ, υπήρχε κίνδυνος η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί πού δεξιά, είπε. Άλλα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι οι Ζουλιέν Ντενορμαντί και Μπενιαμιν Γκριβό, οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά με τον Μακρόν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, καθώς και η 34χρονη νέα βουλευτής του En Marche, Μπρυν Πουαρσόν.

Η αναταραχή στην κυβέρνηση παρακολουθείται με ενδιαφέρον στο εξωτερικό, κυρίως στις Βρυξέλλες, όπου οι προσδοκίες είναι υψηλές για την ικανότητα του Μακρόν να ανανεώσει τη γαλλική οικονομία. Αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι η πολιτική επίδραση θα παρέμενε περιορισμένη καθώς ο πρόεδρος εξασφάλισε μια αρκετά μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία - 308 από 577 έδρες - για να περάσει μεταρρυθμίσεις χωρίς την υποστήριξη των 42 βουλευτών του Modem.

Επιπλέον, περίπου 50 βουλευτές της κεντροδεξιάς ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσουν μια ανεξάρτητη ομάδα στο κοινοβούλιο για να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν. Ο Μπαϊρού βοήθησε τον Μακρόν σε μια κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής του εκστρατείας, δίνοντάς του μια ώθηση 5 σημείων στις δημοσκοπήσεις, αλλά οποιαδήποτε πολιτικά οφέλη από μια συμμαχία μειώθηκαν από τότε που ο πρόεδρος εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δήλωσε ο Λοράν Μπουβέ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. "Η ανάγκη να κερδίσει κανείς τις εκλογές τον είχε κάνει να παραβλέπει αυτά τα σημάδια και τους ισχυρισμούς που υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. Δεν υπάρχουν πλέον"είπε.

Οι υποθέσεις είχαν προκαλέσει αμηχανία στον Μακρόν μετά από μια σειρά από σκάνδαλα υψηλού προφίλ σχετικά με τις πληρωμές των κομμάτων και την πρόσληψη μελών της οικογένειας του. Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Γκουλάρ, η θέση του Μπαϊρού ως υπουργού που ήταν υπεύθυνος για ένα νέο νομοσχέδιο "ηθικοποίησης" που αποσκοπούσε στο να αυξήσει τα ηθικά πρότυπα στην πολιτική, είχε αποδυναμωθεί.

Η ανήσυχη προεδρική εκστρατεία έχει μειώσει την ανοχή του γαλλικού λαού απέναντι στην υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά των πολιτικών. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν ενεπλάκη σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης που κατέστρεψε την προεδρική του εκστρατεία, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν διερευνάται για τις δαπάνες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερο από το ήμισυ του γαλλικού εκλογικού σώματος τάχθηκε υπέρ της παραίτησης Μπαϊρού, σύμφωνα με έρευνα της Harris Interactive. Ο Μακρόν είχε επίσης δεχθεί πιέσεις από τη βάση του κόμματος για να αναλάβει δράση. Ένα μέλος του κόμματος από τη νότια Γαλλία δήλωσε: "Ο Μπαϊρού ανήκει σαφώς στην παλαιά φρουρά, δεν έχει το DNA του En Marche. Οι άνθρωποι χαίρονται που τον βλέπουν να φεύγει.

ft.com