Μακελειό με 18 νεκρούς από επίθεση τζιχαντιστών σε εστιατόριο στη Μπουρκίνα Φάσο
14/08/2017 10:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μακελειό με 18 νεκρούς από επίθεση τζιχαντιστών σε εστιατόριο στη Μπουρκίνα Φάσο

Η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των τζιχαντιστών που φέρεται ότι επετέθησαν στο εστιατόριο της Ουαγκαντούγκου αργά χθες "έλαβε τέλος", ανακοίνωσε ο υπουργός Επικοινωνιών της Μπουρκίνα Φάσο.


Ένας Τούρκος υπήκοος βρίσκεται μεταξύ των νεκρών της επίθεσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ένας ακόμα Τούρκος τραυματίστηκε στην επίθεση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο και στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον "18 άτομα", σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών.

Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε ότι είδε πελάτες να βγαίνουν τρέχοντας από το εστιατόριο Aziz Istanbul στο κέντρο της Ουαγκαντούγκου καθώς δυνάμεις ασφαλείας το περικύκλωσαν εν μέσω πυροβολισμών.

"Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Ρεμί Νταντζινού σε συνέντευξη Τύπου.


Δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο σκότωσαν τρεις ύποπτους τζιχαντιστές αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι στο κτίριο, δήλωσε αργότερα ο ίδιος στην κρατική τηλεόραση.

Μια γυναίκα δήλωσε ότι βρισκόταν στο εστιατόριο για τα γενέθλια του αδελφού της όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. "Απλά έτρεξα αλλά ο αδερφός μου έμεινε μέσα", δήλωσε η γυναίκα στην τηλεόραση του Reuters καθώς έφευγε από το κτίριο.

Η γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές Αρχές αναφορικά με την επίθεση και οι Γάλλοι υπήκοοι καλούνται να αποφύγουν την περιοχή, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. "Η πρεσβεία μας παραμένει ενήμερη της κατάστασης λόγω της συνεχούς επικοινωνίας με τις τοπικές Αρχές", ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Μπουρκίνα Φάσο, όπως και άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς από τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν σε όλο το μήκος της υποσαχάριας περιοχής της Σαχέλ. Τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε εστιατόριο και ξενοδοχείο στην Ουαγκαντούγκου τον Ιανουάριο 2016 ενώ την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi).

Μια νέα συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων του Μάλι που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση όπου σκοτώθηκαν πέντε τουλάχιστον άτομα σε θέρετρο πολυτελείας στο Μάλι έξω από την πρωτεύουσα Μπαμακό δημοφιλές με Μαλινέζους που ζούν σε χώρες της Δύσης.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ