Κυρώσεις προσωπικά κατά του Maduro επέβαλαν οι ΗΠΑ
31/07/2017 23:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυρώσεις προσωπικά κατά του Maduro επέβαλαν οι ΗΠΑ

Κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, μετά από τις αιματηρές εκλογές μιας Συντακτικής Συνέλευσης (ένα βήμα πιο κοντά στην αναθεώρηση του Συντάγματος) της Κυριακής.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση σε βάρος ξένου ηγέτη και χαρακτηρίζοντας τον Maduro "δικτάτορα", η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απόφασή της να "παγώσει" τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Βενεζουέλας που υπόκεινται σε αμερικανική δικαιοδοσία, απαγορεύοντας στις εταιρείες των ΗΠΑ και στους Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί του.

Τα εν λόγω μέτρα ήλθαν στο φως της δημοσιότητας μέσα από μια ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα, την επομένη δηλαδή των εκλογών για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, οι οποίες διενεργήθηκαν εν μέσω βίας, προκαλώντας παράλληλα τη διεθνή καταδίκη, με τις κυβερνήσεις ορισμένων κρατών να διαμηνύουν πως θα αμφισβητήσουν τις μελλοντικές αποφάσεις του συγκεκριμένου θεσμού.

"Οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Maduro είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας", σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, τονίζοντας πως με τις κυρώσεις κατά του Maduro, οι ΗΠΑ "καθιστούν σαφή την αντίθεσή τους" στις πολιτικές του καθεστώτος του, αλλά και τη στήριξή τους προς τους ανθρώπους της Βενεζουέλας που ζητούν η χώρας τους να επιστρέψει σε μια "ευημερούσα δημοκρατία".

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή οικονομική - πολιτική κρίση, με τις διαδηλώσεις - εν μέσω σημαντικών ελλείψεων σε βασικά είδη - να αποτελούν συχνό φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, έχοντας μάλιστα οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων.

Οι ΗΠΑ είχαν εντείνει την πίεση κατά της κυβέρνησης του Maduro, εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Άλλωστε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, οι ΗΠΑ είχαν προβεί στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος 13 ανώτατων αξιωματούχων της Βενεζουέλας. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, επικρατούσε ένταση στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη φύση των επιπρόσθετων κυρώσεων, ενώ στο τραπέζι βρισκόταν και το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

capital.gr