Κύπρος: Δέσμευση ΕΝΙ για τέσσερις γεωτρήσεις
17/03/2018 11:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύπρος: Δέσμευση ΕΝΙ για τέσσερις γεωτρήσεις

Άλλες τέσσερις τουλάχιστον γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προβλέπει το γεωτρητικό πρόγραμμα και οι συμβατικές υποχρεώσεις της ΕΝΙ, για τις οποίες έδωσε –μέσω του εκτελεστικού της αντιπροέδρου Λάπο Πιστέλλι– τη διαβεβαίωση στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι θα υλοποιήσει.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, όπως σημειώνει ο "Φιλελεύθερος", με βάση τις υποχρεώσεις της στα συμβόλαια για τα τεμάχια 2,3,6,8 και 9 με την Κυπριακή Δημοκρατία, προέβλεπαν πέντε γεωτρήσεις, εκ των οποίων η πρώτη –στο κοίτασμα "Καλυψώ" στο τεμάχιο 6– υλοποιήθηκε. Με βάση τις συμφωνίες της ΕΝΙ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στην πρώτη διετία ισχύος τους η ΕΝΙ έχει δεσμευτεί για δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις, σε δύο από τα τεμάχια 2, 3 και 9. Επίσης, προβλέπονται δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 8. Σε περίπτωση επιτυχιών και ανάλογα με τα ευρήματα προβλέπονται ακόμα μέχρι και εννέα γεωτρήσεις, δηλαδή, πέντε επιπλέον αυτών που είναι δεσμευτικές.

Η πρώτη επιπλέον γεώτρηση είναι στον ορίζοντα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να προγραμματιστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα "Καλυψώ" μετά την ολοκλήρωση των μελετών για το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε, κάτι που προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Μαΐου.

Επίσης, η ΕΝΙ έχει προκαταρκτική ετοιμότητα για γεώτρηση και στο τεμάχιο 8, στον στόχο "Ερατοσθένης Νότιο 1". Εκεί έχει επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα και έχει και τις σχετικές άδειες, ωστόσο, οι πληροφορίες του "Φ" αναφέρουν ότι τα τεχνικά και επιστημονικά τμήματα της ΕΝΙ έχουν ζητήσει ακόμα κάποιο χρόνο πριν ανάψουν το πράσινο φως για γεώτρηση ή γεωτρήσεις στο τεμάχιο 8.

Στο μεταξύ, προχωρά κανονικά και το πρόγραμμα της ExxonMobil, που όπως όλα δείχνουν θα επικεντρωθεί σε αυτό το στάδιο σε δύο διαδοχικές γεωτρήσεις –η μία αμέσως μετά την άλλη– στο τεμάχιο 10.

Πηγή:philenews.com-capital.gr