Ξένος Τύπος: Αλληλεγγύη από Obama στην Ελλαδα για το χρέος
16/11/2016 13:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξένος Τύπος: Αλληλεγγύη από Obama στην Ελλαδα για το χρέος

Την κοινή εμφάνισή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama στην Αθήνα, χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταφερθεί για άλλη μία φορά εναντίον των πολιτικών λιτότητας που υπερασπίζεται η Γερμανία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο Α. Τσίπρας, έχοντας δίπλα του τον Obama, δήλωσε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είχε εφαρμόσει μια πιο σοφή αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ ήταν ταχύτερη και πιο ισχυρή ως αποτέλεσμα αυτής της αντιμετώπισης.

Ενώ ο Τσίπρας ασκεί εδώ και καιρό κριτική στο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η Γερμανία, οι δηλώσεις του ήταν αξιοσημείωτες εξαιτίας του timing, καθώς έρχονται λίγες εβδομάδες πριν από μία κρίσιμη προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Στην εμφάνισή του με τον Obama, ο Τσίπρας επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο προς την ανάκαμψη, αλλά τόνισε πως ήταν πιο δύσκολο από ό,τι χρειαζόταν.

Από την πλευρά του ο Obama επαίνεσε τον Τσίπρα και την Ελλάδα για την λήψη δύσκολων αποφάσεων, και τόνισε ότι θα μεταφέρει ένα υποστηρικτικό μήνυμα στον επόμενο σταθμό του: "στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα συνεχίσω να δίνω έμφαση στην άποψή μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ευημερία".

Το Bloomberg αναφέρει ότι την τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα, η οικονομία άνθιζε, η Αθήνα είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η χώρα προετοιμαζόταν να ενταχθεί στο ευρώ.

"Αυτό ήταν το 1999 και καθώς ο Barack Obama θα εκφωνήσει την ομιλία του υπερασπιζόμενος την δημοκρατία στη γενέτειρά της, τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν αναπόφευκτα στην δυσμενή κατάσταση της Ελλάδας. Το ταξίδι της στο χείλος της χρεοκοπίας, που οδήγησε σε πτώση τις αγορές παγκοσμίως, ήταν μεταξύ των καθοριστικών διεθνών εξελίξεων στα οκτώ χρόνια του Obama στην προεδρία των ΗΠΑ", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Πρέπει να διαχειριστείς την οργή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πως αυτή η οργή μεγαλώνει όλο και περισσότερο όταν οι υποσχέσεις δεν πραγματοποιούνται. Αν το δει κανείς απαισιόδοξα, το τίμημα που θα πληρώσει ο λαός για τον λαϊκισμό, είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει οι Έλληνες για τις αποφάσεις τους", τόνισε επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όταν εξελέγη ο Obama.

Το Bloomberg τονίζει ότι εάν οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν σίγουρα προβλήματα με την αντικατάσταση του Obama με τον Trump, "σκεφτείτε και μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί περισσότερο από το ένα τέταρτο, από την τελευταία φορά που άλλαξε η αμερικανική ηγεσία".

Στη συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα, ο Obama επανέλαβε την έκκλησή του να λάβει η Ελλάδα ελάφρυνση χρέους και ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας για την στήριξη που έχει παράσχει στους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη για να ζητήσει να ληφθούν μέτρα για να μπει η Ελλάδα σε μονοπάτι προς την "βιώσιμη" οικονομική ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας για ελάφρυνση του χρέους.

Μετατρέποντας την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, σε μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία με στόχο να διαφυλάξει την κληρονομιά του, ο Obama έθεσε το ισχυρότερο επιχείρημα μέχρι τώρα για την Ελλάδα, ώστε να της δοθεί κάποια ελάφρυνση. "Στην υπόλοιπη Ευρώπη θα συνεχίσω να δίνω έμφαση στην άποψή μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει ευημερία".

Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες και οδυνηρές στιγμές που έχουν υπομείνει οι Έλληνες ως αποτέλεσμα της διάσωσής τους για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει μια αναπτυξιακή στρατηγική που περιλαμβάνει και τρόπους ελάφρυνσης του χρέους.

"Θα συνεχίσω να παροτρύνω τους επενδυτές να βάλουν την Ελλάδα σε μονοπάτι βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Obama ωστόσο επέμεινε πως, όπως όλες οι χώρες, η Ελλάδα έπρεπε να υποβληθεί σε διαρθρωτικές αλλαγές και αναγνώρισε πως σε έναν χώρο πολλαπλών παραγόντων, όπως η ΕΕ, η συναίνεση είναι δύσκολο να βρεθεί.

"Γνωρίζω πως η πολιτική αυτή δεν είναι εύκολη", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν να λάβουν υπόψη τους δικούς τους οργανισμούς και τα δικά τους εκλογικά σώματα.

Ο Guardian τονίζει ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο να οδηγείται στη Γερμανία, την μεγαλύτερη υπέρμαχο των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει πολλά στην επίσκεψη αυτή. Ο Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε μια συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους, περιέγραψε την υποστήριξη του Obama ως ζωτικής σημασίας.

Το Reuters από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο Barack Obama προσέφερε αλληλεγγύη στην Ελλάδα σχετικά με το χρέος και τη μεταναστευτική κρίση κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως υπογραμμίζει, ο Obama χαροποίησε τους Έλληνες οικοδεσπότες του με την στήριξή του για την ελάφρυνση χρέους της χώρας, αναφέροντας παράλληλα και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας από διαδηλωτές.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο Obama θα καταφέρει να πείσει τους ξένους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση μέρος του χρέους. "Δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε μόνο την λιτότητα ως μια στρατηγική", δήλωσε ο Obama.

"Το επιχείρημά μας πάντα ήταν πως όταν η οικονομία συρρικνώνεται τόσο γρήγορα, όταν η ανεργία είναι τόσο υψηλή, πρέπει να υπάρχει μια αναπτυξιακή ατζέντα επίσης και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε αυτού του είδους την αναπτυξιακή στρατηγική που είναι απαραίτητη, χωρίς κάποιον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους", τόνισε ο Obama.

Πώς "διάβασε" ο ιταλικός Τύπος την επίσκεψη Obama

"Ο νέος Ομπάμα ξεκινά από την Ευρώπη. Η λιτότητα, από μόνη της, δεν δημιουργεί ευημερία", τιτλοφορεί το σημερινό της άρθρο, αφιερωμένο στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, η ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

Ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι υπογραμμίζει με έμφαση τη θέση του Αμερικανού Προέδρου σύμφωνα με την οποία "η Ελλάδα δικαιούται μια απομείωση του χρέους, η οποία να σταθεροποιήσει την οικονομία και να θέσει τέλος στις μεγάλες δοκιμασίες που πέρασε ο λαός της". Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, "ο πραγματικός παραλήπτης του μηνύματος σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της λιτότητας, είναι η Γερμανία".

Η "Λα Ρεπούμπλικα" προσθέτει ότι "αύριο ο Ομπάμα θα εκθέσει την ουσία του μηνύματός του στην 'Αγγελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος".

"Ο Ομπάμα θέλησε να επαινέσει τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να ξεπεράσουν την κρίση" γράφει η εφημερίδα "Λα Στάμπα", με αναφορά και στη δήλωση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, κατά τον οποίο "οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν αναγκαίες για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική".

Όπως υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore", η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη "ζωτική συμμαχία" της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, "αποτελεί μήνυμα προς την Ευρώπη και έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ", ο οποίος, κατά την προεκλογική εκστρατεία, αμφισβήτησε την αρχή της αμοιβαίας παροχής στήριξης, την οποία πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

"Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έπραξε και πράττει για την αντιμετώπιση της δύσκολης υπόθεσης του προσφυγικού, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του όλου θέματος, την οποία ανέδειξαν οι Έλληνες", γράφει η αριστερή εφημερίδα "Ιλ Μανιφέστο". "Ο Ομπάμα, ουσιαστικά, ζητά από τους Eυρωπαίους να δείξουν πολιτική συνοχή, με κοινές προθέσεις, και να εγκαταλείψουν την οδό της λιτότητας, η οποία οδηγεί μόνον σε οικονομική αποτελμάτωση και νέα δυσαρέσκεια", προσθέτει, τέλος, η Ιλ Μανιφέστο.

capital.gr