Ξένες επιχειρήσεις σπεύδουν στο Ιράν για συμφωνίες
19/01/2016 15:14
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξένες επιχειρήσεις σπεύδουν στο Ιράν για συμφωνίες

Το Ιράν διέταξε μια απότομη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τη Δευτέρα, αξιοποιώντας άμεσα την άρση των διεθνών κυρώσεων, ενώ ορισμένες ξένες επιχειρήσεις έσπευσαν να κλείσουν συμφωνίες καθώς η Τεχεράνη βγαίνει από τα χρόνια της διεθνούς απομόνωσης.

Άλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί, λαμβάνοντας υπόψη τις κυρώσεις των ΗΠΑ που παραμένουν ακόμα, παρά την άρση των κυρώσεων που αφορούν την πυρηνική συμφωνία.

Η συμφωνία αποκαθιστά την πρόσβαση του Ιράν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ανοίγει και πάλι τη χώρα σε ξένες επενδύσεις και της επιτρέπει να πουλά πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, αν και σε μια εποχή που υπάρχει υπερπροσφορά. Ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου Ροκνεντίν Τζαβαντί δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα (BPD).

Οι κυρώσεις που άρθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, που ήταν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την προ-κυρώσεων εποχή αιχμής το 2011, σε λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2003 τη Δευτέρα, καθώς η αγορά που έχει ήδη υπερπροσφορά δέχτηκε τις επιπλέον ιρανικές εξαγωγές.

Η άρση των κυρώσεων όμως ανοίγει επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς, από τα αεροπλάνα ως τις τηλεπικοινωνίες. "Το Ιράν είναι μια τεράστια αγορά και έχουμε εστιάσει σε αυτήν" δήλωσε ο Καάν Τερζιόγλου, επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, Turkcell. Ο ίδιος είπε ότι το Ιράν θα μπορούσε να είναι μια αγορά-στόχος, καθώς η εταιρεία αναζητά περιφερειακές αγορές: "Παρακολουθούμε στενά την ιρανική αγορά και είμαστε σε επαφή με όλες τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας".

Νέα μεσαία τάξη

Ο Ντένις Νέιλι, πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers, ανέφερε στο Reuters πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτής της εβδομάδας στο Νταβός ότι η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έβλεπε έντονο ενδιαφέρον των πελατών της για ευκαιρίες στο Ιράν. "Χωρίς αμφιβολία οι τομείς της ενέργειας και των υποδομών θα ωφεληθούν, αλλά και τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, με την πιθανή δημιουργία μιας νέας μεσαίας τάξης", είπε στο Reuters.

Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις έδειξαν επίσης το ενδιαφέρον τους για την Τεχεράνη και η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναβιώσει κρατικές εγγυήσεις εξαγωγών για τις εταιρείες που ήθελαν να το πράξουν. Η Daimler δήλωσε ενδιαφέρον να εισέλθει εκ νέου στην αγορά του Ιράν, όπου πωλούσε έως και 10.000 οχήματα ετησίως μέχρι το 2010. Η ανταγωνίστριά της Audi ανέφερε ότι εκπρόσωποί της βρίσκονται στο Ιράν ήδη και συζητούν την "αυξανόμενη δυναμική της αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων".

Η Herrenknecht, μια οικογενειακή γερμανική εταιρεία που ανοίγει τούνελ και βοήθησε στην κατασκευή του μετρό της Τεχεράνης στη δεκαετία του 1990, είπε ότι αναμένεται το Ιράν να θέσει νέα σχέδια για την υποβολή προσφορών, και ήταν έτοιμη να αδράξει την ευκαιρία.

Η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας σε δάνεια, είπε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο Ιράν. Η αναγγελία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς έγινε σε λιγότερο από ένα χρόνο αφού η Commerzbank συμφώνησε να καταβάλει 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές των ΗΠΑ για παραβιάσεις στην επιβολή κυρώσεων που συνδέονται εν μέρει με το Ιράν. Εκείνη την εποχή, πολλές ακόμα ξένες τράπεζες επίσης δέχθηκαν ποινές: η γαλλική BNP Paribas μόνο κατέβαλε 8,9 δις δολάρια.

Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν πολύ προσεκτικά, ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση των αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων που παραμένουν.

Συμφωνίες και διπλωματία

Σε περαιτέρω ενδείξεις για πιθανές συμφωνίες, η ελβετική Zurich Insurance ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την ασφαλιστική κάλυψη για τους εταιρικούς πελάτες που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν και ο επικεφαλής της μητρικής εταιρείας της British Airways, IAG, δήλωσε ότι ελπίζει να εγκαινιάσει πτήσεις προς Τεχεράνη "στο πολύ εγγύς μέλλον".

Η Ρωσία, ένα άλλο μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του περασμένου έτους, είπε ότι έψαχνε να πουλήσει στρατιωτικά ελικόπτερα στο Ιράν και να εξάγει περισσότερα σιτηρά. Η εθνική εταιρεία αλουμινίου της Ινδίας NALCO δήλωσε ότι θα στείλει σύντομα μια ομάδα στο Ιράν προκειμένου να διερευνήσει τη δημιουργία πολύπλοκων χυτηρίων αξίας περίπου 2 δις δολ., εκμεταλλευόμενη το φθηνό και άφθονο αέριο που υπάρχει στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας είπε ότι η Μαδρίτη και η Τεχεράνη συζητούσαν την δημιουργία ενός ιρανικής ιδιοκτησίας διυλιστηρίου πετρελαίου στο νότιο άκρο της Ισπανίας.

Σε μια έκρηξη της διπλωματικής δράσης που θα παρέχει ευκαιρίες για συζήτηση των επενδυτικών συμφωνιών, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τόσο το Ιράν όσο και τον κυριότερο περιφερειακό του αντίπαλο, τη Σαουδική Αραβία, αυτή την εβδομάδα.

Στη Ρώμη, μια διπλωματική πηγή είπε ότι ο Ιρανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ιταλία και τη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα, στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά την άρση των κυρώσεων.

Η πυρηνική συμφωνία ήρε τους περιορισμούς που έπνιγαν την οικονομία του Ιράν κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας. Αυτό θα επιτρέψει στο Ιράν να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες που είχε προβλήματα να εξασφαλίσει σε προσιτές τιμές στο πλαίσιο των κυρώσεων, από τα αεροσκάφη ως τις μηχανές εργοστασίων, τα φάρμακα και ορισμένα καταναλωτικά αγαθά, όπως τα καλλυντικά και τα επώνυμα ενδύματα.

Σε μια ένδειξη της κλίμακας των πιθανών συμφωνιών, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι το Ιράν πρόκειται να αγοράσει 114 αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας από την Airbus - μια συμφωνία που θα μπορούσε να αξίζει περισσότερο από 10 δις δολ. σε τιμές καταλόγου. Η Airbus δήλωσε το Σάββατο ότι δεν είχε αρχίσει ακόμη εμπορικές συνομιλίες με το Ιράν.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Η είσοδος στην ιρανική αγορά δεν είναι χωρίς κινδύνους: οι χρεωμένες τοπικές τράπεζες, ένα πρωτόγονο νομικό σύστημα, η διαφθορά και η άκαμπτη αγορά εργασίας είναι μερικοί από αυτούς. Πολλές ξένες εταιρείες θα παραμείνουν επιφυλακτικές, θεωρώντας ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να "επανέλθουν", αν η Τεχεράνη αργότερα παραβεί τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας. "Πολλή δουλειά έχει γίνει για να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα. Θα χρειαστεί μια παρόμοια και συνεχής προσπάθεια και στο μέλλον", δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο σε μια επίσκεψη στην Τεχεράνη. "Πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική".

Οι αμερικανικές εταιρείες δείχνουν πιο διστακτικές από αυτές άλλων χωρών όσον αφορά την αποκατάσταση του εμπορίου με το Ιράν, επειδή η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει ευρείες κυρώσεις που είχαν συναφθεί πριν από την πυρηνική κρίση και επιβλήθηκαν σε σχέση με άλλα ζητήματα, όπως η τρομοκρατία και οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ με το Ιράν μπορεί να αυξηθούν, αφού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο ότι θα επιτρέψει ξένες θυγατρικές αμερικανικών εταιρειών να κάνουν συναλλαγές με το Ιράν - ένα "κανάλι" που οι μεγάλες πολυεθνικές μπορεί να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν.

Μια μεγάλη παρουσία ξένων επενδύσεων ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι η "ανοικοδόμηση" των εμπορικών δεσμών. Ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να θέλουν να περιμένουν μέχρι να δουν τη στάση του επόμενου αμερικανού προέδρου απέναντι στο Ιράν. Πολλοί θα ανησυχούν για το "ρίσκο που αφορά την φήμη τους" ή την έκθεση σε νομικές ενέργειες από μετόχους ή ομάδες λόμπι, αν επενδύσουν εκεί.

Αυτό που περιπλέκει περαιτέρω την εικόνα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις την Κυριακή σε 11 εταιρείες και ιδιώτες, για την παροχή του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Οι νέες κυρώσεις είναι πολύ μικρότερες σε έκταση, αλλά η Τεχεράνη τις κατήγγειλε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπερί Ανσαρι είπε ότι δεν είχαν "καμία νομική ή ηθική νομιμοποίηση", επειδή αμερικανικά όπλα που πωλούνται σε περιφερειακούς συμμάχους χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη "εγκλημάτων πολέμου εις βάρος των Παλαιστίνιων, του Λιβάνου και πιο πρόσφατα των πολιτών της Υεμένης".

news.yahoo.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.