Ξένα ΜΜΕ: Ο ρόλος Ομπάμα στην Ελλάδα, η σημασία της επίσκεψης και οι ελπίδες της Αθήνας
15/11/2016 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξένα ΜΜΕ: Ο ρόλος Ομπάμα στην Ελλάδα, η σημασία της επίσκεψης και οι ελπίδες της Αθήνας

Στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα και στη σημασία της αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, θίγοντας τις ελπίδες που "καλλιεργούνται" στην Αθήνα, όσον αφορά το ελληνικό χρέος, αλλά και στις διαβεβαιώσεις που επιθυμεί να μεταβιβάσει, από μέρους του, ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ένα από τα μηνύματα που θέλει να αποστείλει ο Μπαράκ Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η διαβεβαίωση πως η νίκη του Ντόναλτν Τραμπ δεν θα επηρεάσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ και πολιτικές - "κλειδιά". Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να κάνει δύο στάσεις στην Ευρώπη, κατά το ταξίδι του (σε Ελλάδα, Γερμανία και Περού), προκειμένου να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για το μέλλον της ηπείρου, οικονομικά, αλλά και από την άποψη της ασφάλειας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης η επίσκεψη του Ομπάμα να αυξήσει τις πιέσεις στους πιστωτές, ειδικά στη Γερμανία, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η επίσκεψη Ομπάμα λαμβάνει χώρα μετά την εκλογή Τραμπ, η οποία και "σόκαρε" την Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Σημειωτέο πως προτού εκλεγεί, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν είναι πρόβλημα των ΗΠΑ και πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρουν λύση για την Ελλάδα, μόνες τους.

Από την πλευρά του, το Bloomberg παρατηρεί πως η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα πιθανόν να μην αποδώσει αυτά, για τα οποία ελπίζει η Ελλάδα. Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος και εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να δίνει μια εντύπωση μεγαλύτερη για αυτά που μπορεί όντως να κάνει ο Ομπάμα, καθώς το "κλειδί" μιας λύσης, βρίσκεται στο Βερολίνο, όπως επισημαίνει.

Το Reuters, αναφερόμενο στο τελευταίο ταξίδι του Ομπάμα ως πρόεδρος, στέκεται επίσης στις ελπίδες της Αθήνας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορέσει να πείσει τους πιστωτές της χώρας για το χρέος. Μάλιστα, το άρθρο κάνει μνεία και στη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ήτοι πέρα από την οικονομική και την προσφυγική κρίση, η οποία και τίθεται επίσης στην ατζέντα της επίσκεψης.

Σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρεται πως ο αποχωρών Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προέτρεψε την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν πιο γενναιόδωρα την υπερχρεωμένη Ελλάδα: "Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι απλώς κάντε λιτότητα", είπε ο Ομπάμα στην Αθήνα κατά το τελευταίο του ταξίδι ως προέδρου των ΗΠΑ. Εν τούτοις, η Γερμανία απορρίπτει αυτήν την στιγμή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική ηλεκτρονική έκδοση του πρακτορείου Reuters. Ο Ομπάμα προέτρεψε επίσης τις χώρες της Ευρώπης να δείξουν αλληλεγγύη και στο προσφυγικό: "Είναι σημαντικό να μην φέρει το βάρος αυτής της πρόκλησης μόνη της μια χώρα", δεδομένου ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 60.000 πρόσφυγες μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, όπως σημειώνει το γερμανικό Reuters.

Άλλα μέσα δίδουν έμφαση ειδικότερα στον καθησυχαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, μετά από την εκλογή Τραμπ. Το BBC, ενδεικτικά, σημειώνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταφέρει το μήνυμα πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα σεβαστεί τις διεθνείς συμμαχίες των ΗΠΑ, ενώ το ABC News αναφέρεται συγκεκριμένα στις δηλώσεις του από την Ελλάδα, από όπου και παρείχε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση στο ΝΑΤΟ. Το τελευταίο δημοσίευμα σχολιάζει, άλλωστε και τη σημασία της άφιξης Ομπάμα για την Ελλάδα, η οποία βιώνει οικονομική και μεταναστευτική κρίση και εναποθέτει τις ελπίδες της στον Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου να πείσει για μια ελάφρυνση χρέους.

Όσον αφορά στον γερμανικό Τύπο, η FAZ γράφει: Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Μια δυνατή Ευρώπη είναι σημαντική και για την Ευρώπη και για τον κόσμο.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στο ίδιο κλίμα, λέει: Μετά από χρόνια καχεξία η Ελλάδα φαίνεται ότι ξαναστέκεται στα πόδια της. Έτσι, τόσο περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά με έμφαση ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκει αρωγό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη, τονίζει όμως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος πετάει την Τετάρτη από την Αθήνα για το Βερολίνο. Το ερώτημα είναι ποιο βάρος έχει ο λόγος ενός απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο διάδοχός του λέγεται Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει μεταξύ άλλων.

"Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναβεβαίωσε ακόμα μια φορά τους αμερικανικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Ευρώπη", γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel.

"Ο Τσίπρας είχε εναποθέσει ξανά μεγάλες ελπίδες ότι θα γίνει ένα σοβαρό βήμα για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους", γράφει η εφημερίδα Bild. "Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ήταν ο θαυματοποιός γιατρός ο οποίος φέρνει την γιατρειά. Εδώ και καιρό πιέζει για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι ελπίδες όμως, όπως πάντα, δεν ευοδώθηκαν.

Βέβαια, ο Ομπάμα είπε και σήμερα ότι "η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει την ευημερία." Μια φράση υπέρ του Τσίπρα, ο οποίος είναι κατά της πολιτικής αυτής και υπέρ της οποίας είναι κυρίως το Βερολίνο. Ή όπως είπε κατά τη συζήτηση με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο : " Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη δεν είναι κάτι θετικό μόνο για την ίδια την Ευρώπη , αλλά και για τον κόσμο και την Ευρώπη". Η χώρα του θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων και μελλοντικά κατά την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης , είπε ο Ομπάμα επίσης. Εκτός από θερμά λόγια όμως ο Ομπάμα δεν είχε τίποτε άλλο στις αποσκευές του. Όπως και πέρυσι όταν ο Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Όπως πάντα", γράφει η εφημερίδα.

"Οι Έλληνες συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και επομένως η κυβέρνηση προσδοκούσε όλο και περισσότερο ένα μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και το έστειλε", γράφει, εν τω μεταξύ, η Deutsche Welle.

Παράλληλα, με τίτλο "Ο Ομπάμα στην Ελλάδα: ιστορικές εντάσεις και απειλή σαμποτάζ", η ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur δημοσιεύει ρεπορτάζ για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ αναφέροντας ότι ο "εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψή του για να βαρύνει στο ζήτημα της διαγραφής χρέους. Ομως οι δύο άνδρες είναι πιθανόν να δουν τους στόχους τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολύ σοβαρή αναταραχή την οποία προκαλεί η επίσκεψη στην Αθήνα".

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, η επίσκεψη Ομπάμα είναι το πρώτο θέμα. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο των εθνικισμών ανά τον κόσμο. Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Γαλλικά ΜΜΕ: "Πολιτική διαθήκη" του Ομπάμα η ομιλία στην Ακρόπολη

Την επιλογή της Αθήνας από τον Μπάρακ Ομπάμα, ως πρώτο σταθμό την επίσκεψής του στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν τα γαλλικά μίντια, που κάλυψαν εκτενώς την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ.

"Επέλεξε την Ελλάδα σαν πρώτο σταθμό για την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη... εκπληρώνοντας το όνειρό του να μιλήσει για τη δημοκρατία από την Ακρόπολη", τιτλοφορεί στην ηλεκτρονική του σελίδα το περιοδικό Courrier International.

Ο λόγος που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ακρόπολη, "θα ισοδυναμεί με την πολιτική του διαθήκη λίγο πριν αφήσει τη θέση του στο Λευκό Οικο" σχολίασε η Σαρλότ Στιβεναρντ στο διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International.

" Στην Αθήνα, ο Ομπάμα υπενθυμίζει τη σημασία που έχει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή" τονίζει η οικονομική Les Echos. Πριν από μια μεγάλη ομιλία την Τετάρτη στην Ακρόπολη, ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους μετά την εκλογή του Ντ. Τράμπ, εκτιμά.

"Ο Ομπάμα ξεκινάει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του από την Αθήνα" τιτλοφορείται το περιοδικό Le Point. Με το τελευταίο του ταξίδι προς τους Ευρωπαίους που είναι ανήσυχοι από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε στην Αθήνα τη σημασία μιας "ισχυρής και ενωμένης" Ευρώπης και μιας ισχυρής ατλαντικής συμμαχίας, αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Σύμφωνα με το Point, "οι ΗΠΑ φροντίζουν την Ελλάδα, μικρό εταίρο στη κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στην άκρη της Ευρώπης. Η σχέση των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι "υψίστης σημασίας" δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος θα επισκεφθεί τη Γερμανία μετά την Ελλάδα. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα λόγια του Ομπάμα για την Ελλάδα ως "λίκνο του πολιτισμού" και για το "παράδειγμα των Ελλήνων στη μεταναστευτική κρίση".

"Από την Αθήνα ξεκινάει ο Μπάρακ Ομπάμα την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη" τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν. Μετά τη διπλή προεδρική του θητεία, ο Μπάρακ Ομπάμα έφθασε την Τρίτη στην Αθήνα. Συνάντησε όλο χαμόγελα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έκανε έκκληση για μια "Ευρώπη ενωμένη, ισχυρή και ευημερούσα".

Στο κανάλι BFMtv υπογραμμίσθηκε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον το 1999. Σχολίασαν ότι για την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η επίσκεψη θεωρείται σημαντική, με την ελπίδα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επηρεάσει τους δανειστές για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ