Ξεκίνησε η μάχη για Μοσούλη: Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις στο προπύργιο
του Isis
17/10/2016 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεκίνησε η μάχη για Μοσούλη: Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις στο προπύργιο του Isis

Μια πολυαναμενόμενη επίθεση για την κατάληψη της Μοσούλη, που βρίσκεται επί δύο χρόνια υπό τον έλεγχο του Isis έχει αρχίσει, καθώς άρματα μάχης και στρατεύματα αρχίζουν να κινούνται προς την ιρακινή πόλη. Η έναρξη της επίθεσης, η οποία σχεδιαζόταν επί μήνες, ανακοινώθηκε σε ένα διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση από τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε: "Πολεμάμε το Isis για περισσότερο από δύο χρόνια. Ξεκινήσαμε τον αγώνα ενάντια στο Isis στα περίχωρα της Βαγδάτης, και δόξα τω Θεώ τώρα τους πολεμάμε στα περίχωρα της Μοσούλης, και αν θέλει ο Θεός η αποφασιστική μάχη θα είναι σύντομη". "Αυτές οι δυνάμεις που θα σας απελευθερώνουν σήμερα, έχουν έναν σκοπό στη Μοσούλη, που είναι να απαλλαγούμε από το Daesh και να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια σας. Είναι εκεί για το δικό σας καλό", είπε.

Μετά από ένα μήνα-μακρά συγκέντρωσης, το τελευταίο αστικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έχει περικυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις περίπου 30.000 ανδρών. Σήμερα το πρωί λίγο πριν την αυγή, ομάδες των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά πιθανόν να παραταχθούν για την επίθεση στα βορειοανατολικά της πόλης. Μερικές από τις δυνάμεις είχαν νωρίτερα συγκεντρωθεί γύρω από φωτιές τραγουδώντας πολεμικούς ύμνους, ενώ συνεχίζονταν οι αεροπορικές επιδρομές. Νότια της πόλης, ιρακινές δυνάμεις οι οποίες είχαν καταφθάσει από μακριά για αυτό που η Βαγδάτη χαρακτηρίζει "τελευταία μάχη κατά της τρομοκρατικής ομάδας", μεταφέρθηκαν στις τελικές θέσεις τους.

Στο έδαφος υπάρχουν επίσης αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις, οι οποίες συμβουλεύουν τους Πεσμεργκά και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Isis μέσα στην πόλη. Οι αψιμαχίες έχουν ενταθεί έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών με μια αεροπορική επιδρομή να πλήττει μία από τις κύριες γέφυρες της την Κυριακή. Δεν είναι σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στην γέφυρα αλ-Χουρίγια, αλλά το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων του Isis, κατηγόρησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Θεωρείται ότι η καταστροφή της γέφυρας μπορεί να εμποδίσει τους μαχητές του Isis που προσπαθούν μια πυκνή ομίχλη κάλυπτε τα βουνά και τις πεδιάδες πάνω από τη Μοσούλη, η οποία προκλήθηκε από τις πυρκαγιές που έβαλε το Isis σε πετρέλαια, εν αναμονή της σημερινής επίθεσης.

Οι δυνάμεις των Πεσμεργκά έχουν στόχο να καταλάβουν τρία χωριά και να προχωρήσουν μέχρι και 12 χλμ από την πρώτη ημέρα της επίθεσης, αλλά επιμένουν ότι δεν θα εισέλθουν στην Μοσούλη. Το Isis πιστεύει ότι έχει ναρκοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τους δρόμους που οδηγούν στα εδάφη του με μεγάλο αριθμό αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και η ιρακινή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της Μοσούλης να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πριν από την τηλεοπτική δήλωση του Αμπάντι, έγιναν ρίψεις χιλιάδων τετρασέλιδων φυλλαδίων στους αμάχους της πόλης, τα οποία τους έλεγαν να αποφύγουν συγκεκριμένα μέρη της πόλης και δηλώνοντας ότι ήρθε "η ώρα της νίκης".

Η μάχη αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες, και αν οι μάχες για την ανακατάληψη της Φαλούτζα και του Ραμάντι από το Isis αποτελούν οποιαδήποτε ένδειξη, η Μοσούλη προβλέπεται να είναι μια παρατεταμένη και δύσκολη υπόθεση. Η επίθεση στη βόρεια ιρακινή πόλη είναι η πιο κρίσιμη πρόκληση για το δύο ετών χαλιφάτο του Isis. Η ομάδα θεωρείται ότι έχει περίπου 6.000 μαχητές έτοιμους να υπερασπιστούν τη Μοσούλη, κρυμμένους ανάμεσα σε ένα εκτιμώμενο άμαχο πληθυσμό περίπου 600.000 ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να φύγουν ενώ η μάχη εντείνεται. Πριν από την κατάληψή της από το Isis, στην πόλη κατοικούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει προειδοποιήσει ότι η μάχη για την πόλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση με έως και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Οι μαχητές έχουν απαγορεύσει στους αμάχους να φύγουν από την πόλη, έχοντας δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε δρόμους και ανατινάζοντας τα σπίτια εκείνων που έφυγαν. Ενώ η "απόδραση" συνεπάγεται πεζοπορία μέσα από ναρκοπέδια και τον κίνδυνο της ανακάλυψης και της τιμωρίας από το Isis, όσοι μένουν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν αεροπορικές επιδρομές, οδομαχίες, μια πιθανή πολιορκία από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τη ζοφερή πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες από το Isis.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πρόσφατα επιπλέον 600 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην κατάληψη της πόλης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό του προσωπικού των ΗΠΑ σε περισσότερους από 5.200, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ο Jeff Davis, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε: "Αυτή είναι η τελευταία μεγάλη για το προπύργιο Isil στο Ιράκ".

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή το βράδυ υπερήφανες που πολεμούν με τους συμμάχους στην επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και την αρωγή έκτακτης ανάγκης Stephen O'Brien εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία την Κυριακή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

theguardian.com