Ξεκινά η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα
06/06/2017 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεκινά η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα

Μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συριακή στρατιωτική δύναμη υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει μια επίθεση για να καταλάβει τη βόρεια πόλη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Η Ράκα συγκαταλέγεται στις πρώτες πόλεις που καταλήφθηκαν από την Isis τον Ιανουάριο του 2014 και εκεί μένουν μερικοί από τους σημαντικότερους ηγέτες της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχεδίασαν τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 και άλλες επιθέσεις στη Δύση. Η μάχη για την πόλη αναμένεται να είναι μακρά και αιματηρή και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών.

Ο Ταλάλ Σίλο, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει σε συντονισμό με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. "Ανακοινώνουμε σήμερα την αρχή της μεγάλης μάχης για την απελευθέρωση της Ράκα, της υποτιθέμενης πρωτεύουσας της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών", δήλωσε ο Σίλο σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Συρία. "Το ηθικό είναι υψηλό και η στρατιωτική ετοιμότητα για την εφαρμογή του στρατιωτικού σχεδίου είναι πλήρης, σε συντονισμό με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι αγωνιστές της SDF άρχισαν να προχωρούν προς τη Ράκα το Νοέμβριο, καταλαμβάνοντας ευρείες περιοχές της βόρειας Συρίας από τους εξτρεμιστές. Την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στις βόρειες και ανατολικές πύλες της πόλης μετά από έντονες συγκρούσεις και έχοντας την κάλυψη αεροπορικών δυνάμεων του υπό αμερικανική συμμαχία συνασπισμού. Η Ράκα περιβάλλεται επί του παρόντος από τα ανατολικά, βόρεια και δυτικά και οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν αναφέρει έντονους βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές στην πόλη από τη Δευτέρα το βράδυ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

Οι εξτρεμιστές δεν αναμένεται να εγκαταλείψουν εύκολα. Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση για να καταλάβουν τη βόρεια πόλη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη υπό την κατοχή του Isis, τον Οκτώβριο, και οι σκληρές μάχες συνεχίζονται εκεί.

Το Isis εισέβαλε σε μεγάλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ το 2014, κηρύσσοντας έναν ισλαμικό χαλιφάτο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επικράτειας χάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μετά από εξαντλητικές εκστρατείες από τις δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ. Οι μάχες έχουν καταστρέψει τις κοινότητες και στις δύο χώρες και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Isis ενισχύει εδώ και αρκετό καιρό τις θέσεις του τη Ράκα, δημιουργώντας φράγματα και κρεμώντας υφάσματα πάνω από τους κύριους δρόμους για να παρέχει κάλυψη από τα αεροπλάνα. Μια ζώνη από νάρκες και σημεία ελέγχου περιβάλλει την πόλη. Στο εσωτερικό, όλοι οι άνδρες έχουν κληθεί να φορούν την "στολή" των τζιχαντιστών, με φαρδιά παντελόνια και μακριά πουκάμισα, προκειμένου να καταστήσουν πιο δύσκολη τη διάκριση των μαχητών από τους αμάχους.

Ο Σίλο κάλεσε τους κατοίκους της Ράκα να παραμείνουν μακριά από τα "κέντρα του εχθρού και τα σημεία πάλης". Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε έντονες συγκρούσεις στην ανατολική συνοικία της Ράκα, Μασλάμπ, καθώς και στο τμήμα 13, μια πρώην βάση συριακού στρατού που τώρα ελέγχεται από το Isis βόρεια της πόλης. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σκότωσαν 12, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Είπε ότι οι οικογένειες έφευγαν από την πόλη με βάρκες στον ποταμό Ευφράτη πριν από μια αναμενόμενη επίθεση της SDF. Το Παρατηρητήριο δήλωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα της Δευτέρας. Είπε ότι πιθανότατα πραγματοποιήθηκαν από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

theguardian.com