Κουρτς - η τελευταία ελπίδα του Λαϊκού Κόμματος
16/05/2017 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουρτς - η τελευταία ελπίδα του Λαϊκού Κόμματος

Το Λαϊκό Κόμμα (OVP) της Αυστρίας τα παίζει όλα για όλα, ποντάροντας στο πρόσωπο του νεαρού Ζεμπάστιαν Κουρτς. Η επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος θα φανεί στις πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου.


Στα 24 του χρόνια υφυπουργός, στα 27 υπουργός Εξωτερικών και στα 31 ίσως στην κορυφή της κυβέρνησης. Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς έχει καλές πιθανότητες να αναδειχθεί καγκελάριος στις πρώρες εκλογές στην Αυστρία, το ερχόμενο φθινόπωρο. Από την Κυριακή το βράδυ ο νεαρός πολιτικός είναι ο νέος επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP). Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια προσπάθεια ανανέωσης της παράταξης, που το τελευταίο διάστημα έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της. "Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα, να ποντάρουμε σε δοκιμασμένες δυνάμεις του Λαϊκού Κόμματος, αλλά ταυτόχρονα να φέρουμε και νέους ανθρώπους στην παράταξη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αστέρας του κόμματος, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται από τα ΜΜΕ.

Η "Λίστα Ζεμπάστιαν Κουρτς – το νέο Λαϊκό Κόμμα" δημιουργήθηκε για να σώσει την παράταξη. Πρόκειται για ένα είδος "υβριδικής", όπως αποκαλείται, παράταξης, ενός συνδυασμού δηλαδή παραδοσιακού κόμματος και ανοιχτής βάσης. Στόχος είναι η προβολή ανθρώπων που μιλούν διαφορετική γλώσσα και επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο. Το Λαϊκό Κόμμα σταμάτησε πια να είναι ελκυστικό για πολλούς ψηφοφόρους και το τελευταίο διάστημα κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις ποσοστά της τάξεως του 20%. Τώρα οι συντηρητικοί ευελπιστούν ότι αυτό θα αλλάξει με τον Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοτικότητας μεταξύ όλων των αυστριακών πολιτικών.

Τι πρεσβεύει ο Ζεμπάστιαν Κουρτς;

Ωστόσο οι πολιτικές του πεποιθήσεις, πέρα από το θέμα της υποδοχής μεταναστών στο οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του, δεν είναι γνωστές. Δεν έχει τοποθετηθεί, για παράδειγμα, σε οικονομικά ή κοινωνικά ζητήματα. Αυτό όμως θα πρέπει να αλλάξει σύντομα, όπως εκτιμούν αναλυτές, γιατί βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή και τα φώτα είναι στραμμένα πάνω του.

Ήδη στη συνάντηση με τον Σοσιαλδημοκράτη νυν καγκελάριο Κρίστιαν Κερν είχε τις πρώτες διερευνητικές επαφές για τις δρομολογούμενες πρόωρες εκλογές. Κοινή επιθυμία των δυο νυν κυβερνητικών εταίρων είναι να υπάρξει μια "ομαλή και ελεγχόμενη μετάβαση".

Καγκελαρία ή πίσω στα θρανία;

Πάντως για τους Αυστριακούς οι εκλογές αυτές θα είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον της χώρας. Προς το παρόν δεν διακρίνεται κάποιο φαβορί σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Για τον Ζ. Κουρτς και το κόμμα του όμως, διακυβεύονται πολλά. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα "Der Standard", αναφερόμενη και στη διακοπή των σπουδών του αυστριακού πολιτικού: "Εάν αποτύχει αυτό το πείραμα, η πολιτική του καριέρα θα τελείωνε και θα μπορούσε να προσπαθήσει να πάρει κάποια υποτροφία σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Και το Λαϊκό Κόμμα θα ήταν για μεγάλο διάστημα συντετριμμένο".


Πηγή: Deutsche Welle-capital.gr