Κούρδοι ανέλαβαν την ευθύνη για την βόμβα στην Κωνσταντινούπολη
10/06/2016 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κούρδοι ανέλαβαν την ευθύνη για την βόμβα στην Κωνσταντινούπολη

Μια κουρδική μαχητική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σκότωσε 11 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες ακόμα την Τρίτη, κοντά σε μια κεντρική τουριστική περιοχή στην Κωνσταντινούπολη. Η ομάδα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK) δήλωσε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τις τουρκικές επιχειρήσεις του στρατού στην κουρδική περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και προειδοποίησε τους τουρίστες να μείνουν μακριά από τη χώρα.

"Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση όλων των άγριων επιθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Νουσάϊμπιν και τη Σιρνάκ και σε άλλα μέρη" υποστηρίζει η ομάδα σε δήλωση, αναφερόμενη σε περιοχές στα νοτιοανατολικά, όπου ο στρατός πολεμά τους Κούρδους μαχητές. "Προειδοποιούμε τους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στην Τουρκία και που θέλουν να έρθουν στην Τουρκία: οι ξένοι δεν είναι ο στόχος μας, αλλά η Τουρκία δεν είναι πλέον μια αξιόπιστη χώρα για αυτούς".

Το TAK, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση τον Φεβρουάριο σε στρατιωτική φάλαγγα στην Άγκυρα που σκότωσε 28 ανθρώπους, θεωρείται ένα παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Το ΡΚΚ πολεμά το τουρκικό κράτος επί δεκαετίες, σε μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Η βία έχει αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέρρευσε η εύθραυστη εκεχειρία.

Η επίθεση την Τρίτη διεξήχθη με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, τη στιγμή που ένα αστυνομικό λεωφορείο περνούσε στην πλούσια σε μνημεία γειτονιά Μπεγιαζίτ, κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Επτά αστυνομικοί ήταν μεταξύ των 11 ανθρώπων που σκοτώθηκαν. Η γειτονιά, και το κοντινό Μεγάλο Παζάρι καθώς και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αποτελούν μέρος της περιοχής Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

nytimes.com