Κοντά στην ανακατάληψη της Φαλούτζα ο Ιρακινός στρατός
30/05/2016 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοντά στην ανακατάληψη της Φαλούτζα ο Ιρακινός στρατός

Οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ ολοκλήρωσαν τη συγκέντρωση στρατευμάτων γύρω από τη Φαλούτζα, την Κυριακή, εν όψει μιας επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης από το ISIS. Σε συνεργασία με παραστρατιωτικές ομάδες και υποστηριζόμενη από τις εναέριες δυνάμεις του συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση για να αποσπάσει από τα χέρια του ISIS τη Φαλούτζα, πριν από μία εβδομάδα.

Η πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 μίλια δυτικά της Βαγδάτης, είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια του ISIS στο Ιράκ. Η εξτρεμιστική οργάνωση ελέγχει ακόμα εδάφη στα βόρεια και δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Το τελευταίο τάγμα από τις Υπηρεσίες Ειδικών Δυνάμεων του Ιράκ έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής στο στρατόπεδο Ταρίκ, έξω από τη Φαλούτζα, δήλωσε ο στρατηγός Ντία Ταμίρ. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων ή τη χρονική στιγμή της αναμενόμενης επίθεσης. Είπε ότι τα στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το 80 τοις εκατό του εδάφους γύρω από την πόλη από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση και προς το παρόν πολεμούν το ISIS προς τα βορειοανατολικά, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την πολιορκία εν όψει μιας προγραμματισμένης τελικής επίθεσης στο κέντρο της πόλης.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι η "σημερινή δεύτερη φάση της επιχείρησης για τη Φαλούτζα" θα διαρκέσει λιγότερο από 48 ώρες, μετά την οποία η επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης θα ξεκινήσει. Ο αλ-Αμπάντι κάλεσε τους κατοίκους της Φαλούτζα είτε να εγκαταλείψουν την πόλη, είτε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Κυβερνητικά στελέχη και ομάδες βοήθειας εκτιμούν ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν μέσα στο κέντρο της πόλης με τη σουνιτική πλειοψηφία.

Οι μαχητές ξεκίνησαν εν τω μεταξύ την Κυριακή μια επίθεση στην πόλη Χιτ, 85 μίλια δυτικά της Βαγδάτης, η οποία ανακτήθηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα τον περασμένο μήνα. Ένας αξιωματικός του στρατού δήλωσε ότι οι εξτρεμιστές εισέβαλαν σε τρεις γειτονιές και σημειώθηκαν έντονες συγκρούσεις με τις ιρακινές. Αργά το απόγευμα, οι δυνάμεις είχαν καταφέρει να απωθήσουν τους μαχητές και είχαν τον έλεγχο του συνόλου της πόλης.

Η Φαλούτζα, στην οποία σημειώθηκαν μερικές από τις πιο έντονες συγκρούσεις την περίοδο 2003-2011 στην υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική επέμβαση, ήταν η πρώτη πόλη στο Ιράκ που έπεσε στο ISIS. Οι εξτρεμιστές κατέλαβαν τη Φαλούτζα τον Ιανουάριο του 2014, έξι μήνες πριν εξαπλωθούν στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, ανακηρύσσοντας το χαλιφάτο τους.

cbsnews.com