Κοινό σύστημα ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
14/07/2016 11:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινό σύστημα ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Περαιτέρω τρόπους προκειμένου να εναρμονιστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το άσυλο πρότεινε χθες η Κομισιόν, με βασικό σκοπό να περιοριστούν οι μετακινήσεις των προσφύγων από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διαφορές που υπάρχουν στη διαδικασία αίτησης ασύλου στα κράτη-μέλη δημιουργούν αυτές τις μετακινήσεις προσφύγων εντός της ΕΕ. Στόχος της εναρμόνισης του συστήματος ασύλου είναι να περιορίζονται στην πρώτη χώρα εισόδου, που σήμερα είναι κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία. "Οι αλλαγές θα δημιουργήσουν μια αυθεντικά κοινή διαδικασία ασύλου και θα εγγυηθούν ίση μεταχείριση των προσφύγων, ανεξαρτήτως του κράτους στο οποίο κάνουν αίτηση για άσυλο", δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η πρόταση στοχεύει επίσης στο να παρέχουν όλα τα κράτη-μέλη τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, να υπάρχει ίδια κρατική υποστήριξη σε όσους αιτούνται άσυλο, αλλά και οι ίδιοι κανόνες σε μια σειρά θεμάτων όπως η πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας κ.λπ. Από την πλευρά τους, οι πρόσφυγες καλούνται να τηρήσουν τους κανόνες, καθώς, αν δεν συνεργαστούν στενά με το κράτος-μέλος, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αίτησή τους για άσυλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η πενταετής περίοδος αναμονής που χρειάζεται κάποιος πρόσφυγας για να αποκτήσει άδεια παραμονής σε ένα μέλος θα μηδενίζεται αν ο πρόσφυγας φύγει από την καθορισμένη χώρα.

Τον Ιούνιο ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία έφτασε τους 776, αλλά παραμένει πολύ μακριά από τον μηνιαίο στόχο των 6.000 προσφύγων που έχει θέσει η Επιτροπή. Συνολικά, από τις δύο χώρες έχουν μετεγκατασταθεί σχεδόν από την αρχή του έτους μόλις 3.056 πρόσφυγες, εκ των οποίων 2.213 από την Ελλάδα και 843 από την Ιταλία.

news.trust.org