Κοινή γραμμή πλεύσης αναζητούν CDU-CSU
08/10/2017 16:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινή γραμμή πλεύσης αναζητούν CDU-CSU

Με τη συμμετοχή πέντε εκπροσώπων του CDU και πέντε του CSU ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής στην έδρα των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο οι συνομιλίες των δύο αδελφών κομμάτων. Αναμένεται ότι η συζήτηση θα διαρκέσει ως αργά το βραδύ. Δεν αποκλείεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις ως ότου τα δύο χριστιανικά κόμματα καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή πλεύσης.

Τα επίμαχα ζητήματα είναι τόσο το προσφυγικό και η μετανάστευση όσο και το θέμα των συντάξεων. Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θέλουν την καθιέρωση μιας σύνταξης για μητέρες και οι Χριστιανοδημοκράτες την άνοδος των συντάξεων στη ανατολική Γερμάνια στο επίπεδο της δυτικής Γερμανίας. Επειδή πολλά από τα ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στη συνάντηση συμμετέχει από την πλευρά του CDU και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα βρίσκεται εδώ και μήνες το αίτημα των Βαυαρών για επιβολή ανωτάτου ορίου στον αριθμό προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Το αίτημα το απορρίπτει τόσο η Άγγελα Μέρκελ, όσο και οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. Παρά τις διαφορές, δηλώσεις ηγετικών στελεχών των χριστιανικών κομμάτων αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.

Δεξιά στροφή

Πολύ πιο ουσιαστική είναι όμως μια άλλη συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ του CDU και του CSU, δηλαδή ο μελλοντικός πολιτικός τους προσανατολισμός. Σε έναν κατάλογο 10 σημείων που κατέθεσαν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν σε μια δεξιά στροφή και των δύο αδελφών κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ΕναλλακτικήγιατηΓερμανία (AfD). Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τους ψηφοφόρους του AfD οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας προτείνουν στο αδελφό κόμμα μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο της ένα ισχυρό κράτος, τον περιορισμό της μετανάστευσης, την ανάδειξη του πατριωτισμού και της «αγάπης για την πατρίδα», καθώς και μια διαδικασία ένταξης των μεταναστών στη βάση των γερμανικών πολιτισμικών αξιών.

dw.com