Κοινές αεροπορικές επιδρομές  Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία
18/01/2017 20:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινές αεροπορικές επιδρομές Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία

Ρωσία και την Τουρκία, οι οποίες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές του Συριακού πολέμου, ενώθηκαν την Τετάρτη για πρώτη φορά, διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκε στην αλ-Μπαμπ στην επαρχία του Χαλεπίου, μια περιοχή απ' όπου τα τουρκικά στρατεύματα και οι αντάρτες της Συρίας προσπαθούν να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος. Ο πτέραρχος Σεργκέι Ρουντσκόι, ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που οι αεροπορικές δυνάμεις της Άγκυρας και της Μόσχας συνεργάζονται με αυτόν τον τρόπο. Πρόσθεσε ότι εννέα ρωσικά και οκτώ τουρκικά αεροσκάφη πήραν μέρος στην επιδρομή, η οποία "κατέστρεψε" 36 στόχους.

Οι ουρανοί πάνω από τη βόρεια Συρία έχουν γίνει ιδιαίτερα πολυσύχναστοι - με το συριακό καθεστώς και την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία να διεξάγουν επίσης αεροπορικές επιθέσεις στη βόρεια πόλη αλ-Μπαμπ. Η Τουρκία, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, μπορεί να προκαλέσει την οργή της συμμαχίας για την κοινή της επιχείρηση με μια εχθρική αεροπορική δύναμη. Η κοινή επιδρομή καταδεικνύει τις θερμές σχέσεις μεταξύ Μόσχας, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, και Άγκυρας, η οποία υποστηρίζει τους εχθρούς του. Μια τέτοια συνεργασία θα ήταν αδιανόητη το περασμένο έτος, όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία και διέκοψαν τις στρατιωτικές σχέσεις τους. Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία και σταμάτησε όλες τις πτήσεις προς τη χώρα, έως ότου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το περιστατικό τον περασμένο Ιούνιο.

Από τότε, οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί για να δώσουν τέλος στη μάχη για το Χαλέπι και συμφώνησαν μια πανεθνική εκεχειρία, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό κρατήσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου. Η εκεχειρία επιτεύχθηκε χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κάποτε ήταν ο κύριος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης. Οι ΗΠΑ έχουν εξοργίσει την Τουρκία επειδή υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις YPG στο εσωτερικό της Συρίας. Η "αδελφή" οργάνωση του YPG, το PKK, έχει πραγματοποιήσει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτών κατά το τελευταίο έτος.

Η Τουρκία έχει επίσης κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για την αποτυχία της να κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την ανακατάληψη της αλ-Μπαμπ από το Ισλαμικό Κράτος, παρότι η χώρα παρέχει στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πρόσβαση σε μια αεροπορική βάση για διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η νέα κυβέρνηση του Νόναλντ Τραμπ θα δεχτεί μια πρόσκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας στο Καζακστάν την επόμενη εβδομάδα. Ένας δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι οι συνομιλίες στην Αστάνα είναι πιθανό να μην οδηγήσουν σε ευρύτερη πολιτική λύση. Οι αντάρτες έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει να συζητήσουν μόνο θέματα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και έχουν αποκλείσει κάθε πολιτική συζήτηση μέχρι οι κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν την εκστρατεία τους έξω από τη Δαμασκό.

telegraph.co.uk