Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
29/08/2016 07:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Σύριων Κούρδων ανταρτών, μετά και τον θάνατο του πρώτου Τούρκου στρατιώτη που συμμετείχε στο νεότερο μέτωπο του συριακού πολέμου, μια εξέλιξη που θα μπορούσε περαιτέρω να θέσει σε κίνδυνο τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή και να περιπλέξει την αποστολή τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο τουρκικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς του στη Συρία, με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις του πυροβολικού την Κυριακή, ενώ ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή τους νωρίτερα και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο, όταν η μονάδα τους δέχθηκε επίθεση από Κούρδους αντάρτες. Τουρκικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 25 "τρομοκράτες", αναφερόμενοι στους κούρδους μαχητές της YPG.

Εν τω μεταξύ, συριακές ομάδες παρακολούθησης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, παρά μόνο ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία αμάχων. Δεν υπήρξε επίσης άμεσο σχόλιο από αξιωματούχους των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της πάλης μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη. Δεν ήταν σαφής ο ρόλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος, στην αεροπορική εκστρατεία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι συγκρούσεις υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της εκστρατείας του διεθνούς συνασπισμού να αντιστρέψει την κατάσταση όσον αφορά την κατάληψη εδαφών από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σε αυτή την αποστολή. Οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων έχουν ενσωματωθεί στο YPG και νωρίτερα αυτό το μήνα, τους βοήθησαν να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από την Μανμπίζ της Συρίας. Σε γενικές γραμμές, αυτοί οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν στενή επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους και βασίζονται στην Τουρκία για τις πίσω γραμμές ανεφοδιασμού τους, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης την εκστρατεία υπό τουρκική ηγεσία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για την εκκαθάριση της Τζαραμπλούς από τους ισλαμιστές.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η χρονική στιγμή της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" είχε σχέση με το γεγονός ότι το YPG δεν τήρησε μια υπόσχεση που έδωσε στους Αμερικανούς και τους Τούρκους, ότι οι μονάδες της ομάδας θα αποχωρήσουν από την Μανπίζ μόλις απελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος και θα επιτρέψουν στους ντόπιους αραβικής πλειοψηφίας κατοίκους να ελέγχουν την περιοχή. Αντί να επιστρέψει στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη έξω από την Μανπίζ, η YPG τις τελευταίες εβδομάδες επεκτάθηκε προς τα δυτικά, καταλαμβάνοντας νέα εδάφη, σύμφωνα με αμερικανούς και τούρκους αξιωματούχους.

Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική ομάδα και έχει διακηρύξει τον στόχο της να την εμποδίσει να ανακηρύξει μια ευρύτερη αυτόνομη περιοχή. Η Τουρκία θεωρεί την YPG ως ένα ένοπλο παρακλάδι της εγχώριας κουρδικής μαχητικής ομάδας Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο πολεμά τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επί δεκαετίες, με στόχο την επίτευξη δικού του αυτόνομου εθνοτικού κράτους.

Η Τουρκία θέλει να κάνει τους φιλικούς προς τους Άραβες αντάρτες που πολεμούν στον "διάδρομο" Μανπίζ-Τζαραμπλούς ασπίδα κατά των κουρδικών ομάδων. Εκτιμάται ότι 1.000 Σύριοι Άραβες αντάρτες συνεργάζονται με την Τουρκία, η οποία έχει τουλάχιστον 380 στρατιώτες και 40 τανκς στο εσωτερικό της Συρίας. Η Τουρκία παρέδωσε τον έλεγχο της συνοριακής πόλης Τζαραμπλούς στους ντόπιους Άραβες, μετά την επιτυχή εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Το Σάββατο, μερικές από τις συριακές αραβικές μονάδες που πολεμούν με την τουρκική υποστήριξη είπαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν μια σειρά από χωριά νότια της Τζαραμπλούς, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με τις αντίπαλες μονάδες της YPG. Ένοπλες μονάδες της Τουρκίας υποστήριζαν την ώθηση του Σαββάτου, όταν δύο τανκς δέχθηκαν επίθεση από μαχητές της YPG, οπλισμένους με αντιαρματικές ρουκέτες, περίπου 4 μίλια νότια της Τζαραμπλούς, σύμφωνα με το Anadolu. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν.

Συριακές ομάδες που παρακολουθούν τις μάχες και τον αριθμό των θυμάτων ανέφεραν απώλειες σε τουλάχιστον δύο μέτωπα νότια της Τζαραμπλούς, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων του Σαββατοκύριακου. Το Aleppo24 ανέφερε ότι τουλάχιστον 28 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και ότι τουλάχιστον 19 μαχητές είχαν σκοτωθεί. Μια δεύτερη ομάδα παρακολούθησης, το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε ότι τουλάχιστον 70 άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στο χωριό Τζαμπ αλ-Κούσα, νότια της Ταραμπλούς.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις των βομβαρδισμών στο εσωτερικό της Συρίας. Μια δήλωση του τουρκικού στρατού, που αναφέρει το Anadolu, υποστηρίζει ότι η επίθεση είχε διεξαχθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την εντολή αυτοάμυνας των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία έχει υποστεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις φέτος, που πιστεύεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

wsj.com