Κερδίζουν εδάφη οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη
18/10/2016 16:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κερδίζουν εδάφη οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη

Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, έσπειρε τον πανικό καθώς εξερράγη σε θέσεις των Πεσμεργκά. Ένας μαχητής του ISIS αιφνιδίασε τα κουρδικά στρατεύματα περνώντας από μια κρυφή σήραγγα και στη συνέχεια ανατινάχθηκε. Αυτές ήταν οι πρώτες ενδείξεις για το πόσο επικίνδυνοι είναι οι κατακτητές του ISIS στη Μοσούλη και πόσο αιματηρή είναι η μάχη για να απελευθερωθεί η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Από την Τρίτη τα ξημερώματα, τη δεύτερη μέρα της μάχης για Μοσούλη, ο ευρύς συνασπισμός των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, των Κούρδων συμμάχων Πεσμεργκά και χιλιάδων Ιρακινών ατάκτων ήταν σε ετοιμότητα. Η πρόοδος ήταν μεγάλη κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις προχώρησαν στο πλούσιο σε πετρέλαιο βόρειο μέρος της πόλης, ανακαταλαμβάνοντας περισσότερα από 75 τετραγωνικά μίλια εδάφους και αποσπώντας εννέα χωριά από τον έλεγχο του ISIS. Οι δυνάμεις ανατολικά της Μοσούλης εξασφάλισαν τον έλεγχο μιας σημαντικής έκτασης του δρόμου Ερμπίλ-Μοσούλης, που αποτελεί βασική στρατηγική διαδρομή, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Γενική Διοίκηση των Πεσμεργκά του Κουρδιστάν Περιφέρεια, ενώ ο στρατός του Ιράκ δήλωσε ότι είχε προκαλέσει "βαριές απώλειες ανθρώπων και εξοπλισμού" για το ISIS προς τα νοτιοανατολικά.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είχαν "πετύχει τους στόχους τους" μέχρι τώρα και ήταν "μπροστά από το χρονοδιάγραμμα", ενώ ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ συνταγματάρχης John Dorrian είπε ότι "η θηλιά σφίγγει στη Μοσούλη". Προς το παρόν, οι μάχες έχουν περιοριστεί στα χωριά στις παρυφές της πόλης. Όμως, η εξέλιξη αναμένεται να είναι πιο σκληρή όταν ο συνασπισμός φτάσει στο αστικό κέντρο της Μοσούλης, όπου οι μαχητές του ISIS θα τους περιμένουν με βόμβες αυτοκτονίας, και παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο υπό ιρακινή ηγεσία συνασπισμός των 94.000 ανδρών υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό τους αντιπάλους του και περιλαμβάνει υποστήριξη από εναέριες δυνάμεις, από περίπου 90 αεροπλάνα του συνασπισμού και του Ιράκ. Αλλά το ISIS έχει δημιουργήσει κατά τους τελευταίους μήνες περίτεχνες άμυνες, όπως ένας δίκτυο από τούνελ στην πόλη. Έως και 5.000 μαχητές του ISIS είναι στη Μοσούλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών στρατιωτικών, όμως οι υποστηρικτές της ομάδας ανεβάζουν τον αριθμό σε 7.000. Ο Dorrian είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αντίστασης προέρχεται από μικρά όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Χρησιμοποιούνται επίσης επιθέσεις αυτοκτονίας με αυτοκίνητα και "γιλέκα αυτοκτονίας".

Γιατί η Μοσούλη είναι τόσο σημαντική

Απ' όταν την κατέλαβαν με ταχύτητα αστραπής οι μαχητές του ISIS τον Ιούνιο του 2014, η Μοσούλη υπήρξε ζωτικής σημασίας προπύργιο στο αυτο-κηρυχθέν χαλιφάτο της τρομοκρατικής ομάδας, κατέχοντας στρατηγική και συμβολική σημασία. Η μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, είναι η πόλη από την οποία η ομάδα διακήρυξε το αποκαλούμενο χαλιφάτο της.

Από τότε, το ISIS έχει χάσει σταδιακά άλλες ιρακινές πόλεις - Ραμάντι, Τικρίτ και Φαλούτζα - από κυβερνητικές δυνάμεις, με την κυβέρνηση, τελικά, να εποφθαλμιά την κατάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Μοσούλης, που κάποτε ήταν ένα κοσμοπολίτικο εμπορικό σημείο δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Σήμερα, περίπου ένα εκατομμύριο εκτιμάται παραμένουν εκεί. Μία από τις προκλήσεις για τις απελευθερωτικές δυνάμεις θα είναι να αποφύγουν τις επιθέσεις εκδίκησης στους κατοίκους της πόλης από τους ανθρώπους των οποίων οι οικογένειες είχαν υποφέρει υπό το ISIS. Οι κουρδικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις θα διαταχθούν να παραιτηθούν και να επιτρέψουν μόνο στα στρατεύματα της ιρακινής κυβέρνησης και τους ντόπιους αστυνομικούς να εισέλθουν στην πόλη, όταν έρθει η ώρα.

Ενώ περίπου 100.000 στρατιώτες θα διαδραματίσει ρόλο στην επιχείρηση, δεν συμμετέχουν όλοι άμεσα στην επίθεση κατά της πόλης. Μερικοί θα εξασφαλίσουν θέσεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου ή θα έχουν άλλους ρόλους υποστήριξης. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο αγώνας για τη Μοσούλη θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, καθώς μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει πέντε στρατόπεδα έτοιμα για να στεγάσει μέχρι και 45.000 Ιρακινούς εκτοπισμένους από την επίθεση και θα μπορούσε να χειριστεί μέχρι και 120.000 αν ο οργανισμός βρει χώρους για περισσότερα στρατόπεδα.

cnn.com