Καταστράφηκε το Μεγάλο Τζαμί του αλ-Νούρι -Για ήττα του Isis κάνει λόγο το Ιράκ
22/06/2017 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταστράφηκε το Μεγάλο Τζαμί του αλ-Νούρι -Για ήττα του Isis κάνει λόγο το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, δήλωσε ότι η καταστροφή του Μεγάλου Τζαμιού του Αλ Νούρι στη Μοσούλη είναι μια παραδοχή από τους μαχητές ότι χάνουν τον αγώνα για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το τζαμί, ένα από τα πιο αξιοσέβαστα αξιοθέατα του Ισλάμ, καταστράφηκε από εκρήξεις, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις πολεμούσαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που είχαν εντοπίσει κοντά.

"Ο βομβαρδισμός του Daesh από τον μιναρέ του αλ-Χαντμπ και το τέμενος αλ-Νούρι αποτελεί επίσημη διακήρυξη της ήττας τους", δήλωσε ο Αμπάντι. Ο στρατός του Ιράκ κατηγόρησε το Isis για την ισοπέδωση του τζαμιού, σχεδόν τρία χρόνια αφού ο ηγέτης του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ανέβηκε σε άμβωνα για να αυτοανακηρυχθεί επικεφαλής ενός νέου ισλαμικού χαλιφάτου. "Οι τρομοκρατικές συμμορίες του Daesh διέπραξαν ένα ακόμα ιστορικό έγκλημα, ανατινάζοντας το τζαμί αλ-Νούρι και τον ιστορικό του μιναρέ αλ-Χάντμπα" ανέφερε ο στρατός.

Η τρομοκρατική ομάδα δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ προκάλεσαν τη ζημιά. Εικόνες που δείχνουν την περιοχή του τζαμιού και αεροφωτογραφίες που παρείχαν οι Αμερικανοί στρατιώτες απεικονίζουν σκηνές εκτεταμένων ζημιών, με τον περίφημο κεκλιμένο μιναρέ του να είναι ερείπια. Ο ιρακινός στρατός δημοσίευσε αργότερα τα βίντεο, τα οποία έδειξαν ότι ο μιναρές γκρεμίστηκε αφού είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά κοντά στην βάση του. Η έκρηξη έδειχνε ότι είχαν τοποθετηθεί σκόπιμα εκεί για να το γκρεμίσουν.

Ο στρατός των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή. Η καταστροφή ήρθε καθώς τα ιρακινά στρατεύματα έφτασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τζαμί, σε μια γειτονιά της κεντρικο-δυτικής Μοσούλης, περισσότερο από οκτώ μήνες μετά τη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης. "Καθώς οι Ιρακινοί αξιωματικοί ασφαλείας [ISF] και σύμμαχοί μας πλησίασαν το τζαμί αλ-Νούρι, το Ιsis κατέστρεψε έναν από τους μεγάλους θησαυρούς του Ιράκ", δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Μάρτιν, διοικητής του αμερικανικού συνασπισμού που πολεμά το Isis. "Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά του λαού της Μοσούλης και του συνόλου του Ιράκ και είναι ένα παράδειγμα για το λόγο για τον οποίο πρέπει να εξαφανιστεί αυτή η βίαιη οργάνωση. Η ευθύνη αυτής της καταστροφής βρίσκεται σταθερά στο κατώφλι του Isis και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ιρακινούς εταίρους μας, καθώς φέρνουν αυτούς τους τρομοκράτες στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη του ISF για αυτό το στόχο".

Το Isis είχε υποσχεθεί να υπερασπιστεί την πόλη που κατέλαβε τον Ιούλιο του 2014 και αντιστάθηκε έντονα στις δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας αυτό το καλοκαίρι. "Το γκρέμισαν επειδή δεν ήθελαν το μέρος απ' όπου ανακοινώθηκε το χαλιφάτο να είναι ο τόπος όπου ο ιρακινός στρατός ανακοινώνει τη νίκη του", δήλωσε ο Χισάμ αλ-Χασίμι, συγγραφέας σε εξτρεμιστικές ομάδες και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος.

Η απώλεια του μνημείου είναι ένα ακόμα καταστροφικό πλήγμα για την κληρονομιά του Ιράκ, η οποία έχει καταστραφεί από τα 14 χρόνια πολέμου μετά την εισβολή που διεξήγαγε η Αμερική για να διώξει τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο έλεγχος των μαχητών στο βόρειο Ιράκ έχει ιδιαίτερα βαρύ κόστος, με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως να βανδαλίζονται και να λεηλατούνται.

Το τζαμί χτίστηκε τον 12ο αιώνα από τον Νουρεντίν αλ-Ζάνκι, έναν φημισμένο διοικητή και σύγχρονο του Σαλαντίν, του οποίου η οικογένεια κυβέρνησε τις επαρχίες του Χαλεπίου και της Μοσούλης για λογαριασμό του χαλίφη Αμπασίντ στη Βαγδάτη. Ήταν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του Ισλάμ μετά τα μεγάλα τεμένη της Μέκκας και της Μεδίνας, του Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ και του τεμένους Ουμαγιάντ στη Δαμασκό. "Αυτή η νέα καταστροφή βαθύνει τις πληγές μιας κοινωνίας που έχει ήδη πληγεί από μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική τραγωδία", δήλωσε η επικεφαλής της Unesco, Ιρίνα Μποκόβα.

theguardian.com