Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας για το πραξικόπημα στην Τουρκία!
18/07/2016 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας για το πραξικόπημα στην Τουρκία!

Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πρώην αρχηγού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχου Ακίν Οζτουρκ, την οποία μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αφού έχει διαρρεύσει ήδη στο διαδίκτυο το κείμενο από την κατάθεσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τα περί άρνησης του Οζτούρκ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το πρακτορείο «Ανατολή» το αρχικό του τηλεγράφημα.

Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας για το πραξικόπημα στην Τουρκία!

Ο Τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».

Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας για το πραξικόπημα στην Τουρκία!

Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε νωρίτερα ότι ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Τουρκίας, Ακίν Οζτούρκ, ομολόγησε στις εισαγγελικές αρχές τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Οζτούρκ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που είχαν προσαχθεί. Ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.

Νωρίτερα, τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες των αξιωματικών που έχουν προσαχθεί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Οζτούρκ, ο οποίος έφερε μάλιστα κακώσεις στο πρόσωπό του.

Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο, ο Οζτούρκ φαίνεται να φέρει τραύματα στο κεφάλι και στο επάνω μέρος του σώματός του.

imerisia.gr