Κατακραυγή για τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου - Είπε ότι ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπως ο Άσαντ
12/04/2017 10:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατακραυγή για τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου - Είπε ότι ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπως ο Άσαντ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ προκάλεσε έντονη διεθνή κατακραυγή την Τρίτη, όταν άφησε να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας ήταν ένοχος πράξεων χειρότερων από ό,τι ο Χίτλερ και υποστήριξε ότι ο Χίτλερ δεν είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αγνοώντας τη χρήση των θαλάμων αερίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ο Σπάισερ αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του στους δημοσιογράφους, ο Σπάισερ υπερασπίστηκε την απόφαση του Τραμπ να διατάξει μια επίθεση με πυραύλους στη Συρία, προσπαθώντας να δώσει βαρύτητα στις ενέργειες του Άσαντ. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον σύρο πρόεδρο για χρήση του φυσικού αερίου σαρίν, ένα θανατηφόρο χημικό όπλο, σε μια επίθεση σε αντάρτες που πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας δεκάδες, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά.
Όμως, μη λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος - την βάναυσα αποτελεσματική, προσεκτικά ενορχηστρωμένη εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων από τους Ναζί- ο Σπάισερ προκάλεσε ένα χείμαρρο επικρίσεων, εντείνοντας τους ισχυρισμούς ότι η αντίληψη της Ιστορίας από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. "Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε χημικά όπλα στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο Σπάισερ. "Ξέρετε, είχαμε απέναντί μας κάποιον τόσο κατάπτυστο όσο ο Χίτλερ, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε καν χημικά όπλα". Και συνέχισε: "Έτσι, αν είσαι η Ρωσία, θα πρέπει να αναρωτηθείς: Είναι μια χώρα και ένα καθεστώς με το οποίο θα θέλατε να ευθυγραμμιστείτε;"

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να καλύψει το ρόλο της συριακής κυβέρνησης στη χημική επίθεση. Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τα σχόλιά του, ο Σπάισερ , στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι ο Χίτλερ είχε χρησιμοποιήσει χημικά μέσα, αλλά υποστήριξε ότι υπήρχε μια διαφορά. "Νομίζω, όσον αφορά το αέριο σαρίν, ότι δεν χρησιμοποίησε αέρια στους δικούς του ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Άσαντ", είπε.

160.000 έως 180.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί ήταν από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εξήγηση του Σπάισερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους δημοσιογράφους στην αίθουσα ενημέρωσης. Οι παρατηρήσεις προκάλεσαν σχεδόν αμέσως οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διορθώσεις από τους μελετητές του Ολοκαυτώματος.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Σπάισερ έκανε διευκρινίσεις στο CNN, ζητώντας συγγνώμη. "Προσπαθούσα να κάνω μια σύγκριση, την οποία δεν θα έπρεπε να είχα κάνει", είπε.
Η διοίκηση Τραμπ έχει ιστορία στα… στραβοπατήματα για το Ολοκαύτωμα. Λίγες ημέρες αφού ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, μία δήλωση του Λευκού Οίκου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος επικρίθηκε έντονα καθώς δεν αναφερόταν άμεσα στους Εβραίους ή τον αντισημιτισμό.
Αυτό επίσης δεν είναι ούτε το πρώτο "στραβοπάτημα" του Σπάισερ, ο οποίος δείχνει να έχει μια θολή κατανόηση των παγκόσμιων γεγονότων ή να μην κατανοεί τις συνέπειες των λόγων του. Τη Δευτέρα, είπε ότι ο πρόεδρος θα προβεί σε αντίποινα κατά της Συρίας όχι μόνο αν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, αλλά και βόμβες-βαρέλια. "Εάν ρίξουν χημικά σε ένα μωρό, αν βάλουν μια βόμβα βαρελιού σε αθώους ανθρώπους, νομίζω ότι θα δουν μια απάντηση από τον πρόεδρο" είπε. Οι βόμβες-βαρέλια είναι το προτιμώμενο εργαλείο μαζικής θανάτωσης της κυβέρνησης Άσαντ. Οι συριακές δυνάμεις έριξαν πάνω από 12.000 τέτοιες βόμβες το 2016, σύμφωνα με το συριακό Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τα σχόλια του Σπάισερ, εάν ερμηνευθούν κατά γράμμα, σηματοδοτούν μια πολύ ευρύτερη αμερικανική επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Ο Σπάισερ είπε, επίσης, δύο φορές την Τρίτη ότι το Ιράν ήταν ένα "αποτυχημένο κράτος", βάζοντάς το στο "ίδιο σακί" με τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία. Το Ιράν, αν και αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών με μια ιστορία καταστολής, είναι ένα ισχυρό, λειτουργικό κράτος.

nytimes.com