Καταιγίδα τρόμου στην Ευρώπη
27/07/2016 14:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταιγίδα τρόμου στην Ευρώπη

Μετά από τον αποκεφαλισμό του ηλικιωμένου ιερέα σε μια εκκλησία ενός χωριού στη Νορμανδία την Τρίτη, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη προσθέτοντας την πράξη στον κατάλογο των πρόσφατων φρικαλεοτήτων που περιλαμβάνουν μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Γερμανία και τη δολοφονία 84 ανθρώπων στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλης. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε "πόλεμο" με το Ισλαμικό Κράτος, και θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει.

Ο Ολάντ έχει αναφέρει το θέμα του πολέμου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και για το σκοπό αυτό έχει στείλει γαλλικά αεροπλάνα να ρίχνουν βόμβες σε στόχους των Ισλαμιστών στη Συρία και το Ιράκ. Ο πρόεδρος ενέκρινε επίσης μια μέτρια αύξηση των αμυντικών δαπανών, παρέτεινε και πάλι την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξετάζει μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής πληροφοριών και τον συντονισμό μεταξύ των διάφορων φορέων, κατά το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Όλα αυτά είναι χρήσιμα στο περιθώριο. Ωστόσο, η Γαλλία είχε μια ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών πολύ πριν την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Η εκκλησία στη Νορμανδία είχε αναφερθεί σε μία λίστα στόχων του Ισλαμικού Κράτους που αποκαλύφθηκε από τις αρχές του περασμένου έτους, και ένας από τους επιτιθέμενους φαίνεται να ήταν έξω με εγγύηση και υπό ηλεκτρονική επιτήρηση επειδή επιδίωκε να πάει στη Συρία.

Όλα αυτά αποδεικνύουν και πάλι ότι ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο με το καλύτερο έργο της αστυνομίας ή τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών που προτείνουν στις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Η σωστή επίβλεψη ενός μόνου υπόπτου απαιτεί 20 περίπου πράκτορες, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία θα χρειαστεί περίπου 200.000 υπαλλήλους για να παρακολουθούν τους ανθρώπους που ήταν ήδη στη λίστα της τρομοκρατίας της κυβέρνησης πριν από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Ο πραγματικός αριθμός των Γάλλων τζιχαντιστών έχει σίγουρα αυξηθεί.

Η σωστή απάντηση στο Ισλαμικό Κράτος είναι η γρήγορη και αποφασιστική επίθεση, αρχίζοντας με την εξάλειψη των προπύργιών του στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Ο Ολάντ μπορεί να έχει κηρύξει τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά μέχρι στιγμής ο αγώνας του ήταν περισσότερο συμβολικός παρά στρατηγικός. Εάν αυτό δεν αλλάξει, η επίθεση της Τρίτης στη Νορμανδία θα είναι απλώς μία ακόμη από τις πολλές τρομοκρατικές πράξεις που θα ακολουθήσουν.

wsj.com