Και η Γερμανία «φορολογικός παράδεισος»
04/11/2015 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και η Γερμανία «φορολογικός παράδεισος»

Η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία είναι έκδηλοι παραβάτες «που υποστηρίζουν ένα άδικο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα», σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη (Eurodad), ένα δίκτυο ΜΚΟ. Οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν ότι η Γερμανία και το Λουξεμβούργο ιδιαίτερα «προσφέρουν μία ποικιλία επιλογών για την απόκρυψη της ιδιοκτησίας και του ξεπλύματος χρήματος». «Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας... στη Γερμανία, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι βλέπουμε αυτά τα σκάνδαλα. Ακόμα και όταν υπήρξαν προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η Γερμανία ήταν αντίθετη» σχολιάζει στο CNBC ο επικεφαλής του Eurodad σε θέματα φορολογίας, Tove Ryding. Οι Γερμανοί διαπραγματευτές φέρεται να αγωνίστηκαν ενάντια στην δημοσιοποίηση ενός ολοκληρωμένου μητρώου με όσους επωφελήθηκαν (αν και μια έκδοση της διάταξης έχει περάσει στην ΕΕ και αναμένει την πλήρη εφαρμογή της). Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για το Ξέπλυμα Χρήματος διαφώνησε επίσης για το θέμα της διαφάνειας σε ορισμένα γερμανικά τραστ και διαπίστωσε ότι το τρέχον σύστημα της χώρας για την αποθήκευση πληροφοριών ιδιοκτησίας ήταν λανθασμένη.

Η περίπτωση του φορολογικού παραδείσου του γείτονά της, όμως, του Λουξεμβούργου, είναι ακόμη χειρότερη, με την έκθεση να εκτιμά ότι το έθνος έχει «το υψηλότερο ρίσκο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Η έκθεση αναφέρει ένα προβληματικό εθνικό μητρώο στις επιχειρήσεις και νέα μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη διαφάνεια για τους ιδιοκτήτες.

Το πρόβλημα της Ισπανίας είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Το Eurodad ισχυρίζεται ότι η Ισπανία διεξάγει τις πιο επιθετικές διαπραγματεύσεις φορολογικών συνθηκών και το κάνει με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες από τις 15 χώρες της ΕΕ που μελετήθηκαν. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Ισπανία έχει την τάση να ακολουθεί το μοντέλο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη διαπραγμάτευση φορολογικών συνθηκών, που το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης περιγράφει ως «γενικά πιο ευνοϊκό για τις πλούσιες χώρες», σε αντίθεση με το μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θεωρητικά προσφέρει περισσότερο φορολογικό εισόδημα στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη στις διαπραγματεύσεις για τις συνθήκες.

Κατά την αξιολόγηση των φορολογικών συνθηκών της Ισπανίας, η έκθεση υποστηρίζει ότι «κατά μέσο όρο, τα ποσοστά παρακράτησης σε αυτές τις συνθήκες έχουν μειωθεί κατά 5,4 εκατοστιαίες μονάδες». Από την άλλη πλευρά του φάσματος, το Eurodad σημειώνει ότι η Δανία και η Σλοβενία ηγούνται της οικονομικής διαφάνειας, ανακοινώνοντας την πρόθεση να ξεκινήσουν πλήρη δημόσια μητρώα με βασικές πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες.

Η έκθεση έρχεται μόλις ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο του «Luxembourg Leaks», το οποίο αποκάλυψε πώς εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες έχουν κλείσει φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο για τη μείωση των φόρων. Η έκθεση του Eurodad, με τίτλο «Πενήντα Αποχρώσεις Φοροδιαφυγής», είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της (http://www.eurodad.org/fiftyshadesoftaxdodging).

businessinsider.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.